Продават се експлодиращи зарядни, токсични играчки и дефектни аларми за дим.

Тези продукти - всички забранени в Европейския съюз - могат да бъдат закупени с едно натискане на бутон от големи онлайн пазари като Amazon, AliExpress, eBay и Wish, според проучване, проведено от потребителски организации в Белгия, Италия, Холандия, Дания, Германия и Великобритания, пише европейската редакция на Politico.

От 250-те продукта, закупени от популярни онлайн магазини, включително електроника, играчки и козметика, две трети не са спазили правилата на ЕС за безопасност на продуктите.

Бум на жалби за дефектни стоки в интернет


Някои продукти, като играчки с разхлабени части или детски качулки с дълги шнурове, които представляват опасност от задавяне, бяха видимо опасни. Други имаха до 200 пъти по-опасни химикали от разрешените, докато алармите за дим и въглероден оксид не успяха да открият смъртоносни количества газ или дим.

Три от 4 тествани USB зарядни устройства, адаптери за пътуване и зарядни не успяха да преминат тестовете за електрическа безопасност. Повечето от тях бяха евтини и не маркови продукти.

Съгласно действащите закони, платформите са длъжни да премахват списъци с опасни елементи, които са маркирани „спешно”. Те не са задължени да търсят дефектни или опасни продукти активно. Потребителските групи от години призовават платформите да поемат по-голяма отговорност за продуктите, продавани на техните пазари чрез трети страни.

istock
istock

Британска потребителска група „Кое?“ за първи път намери опасни детски предпазни седалки, продадени на Amazon през 2014 г. Amazon незабавно свали списъците с продукти. Тогава автомобилните седалки отново се появиха при проверки на място през 2017 и 2019. През февруари разследване на „Би-Би-Си“ отново откри подобни автомобилни седалки на платформата.

Кои оферти са твърде добри, за да са истински

Настоящата европейска програма за потребителите от 2012 г. е страхотно остаряла, що се отнася до онлайн пазаруването. Европейският комисар по въпросите на правосъдието и потребителите Дидие Рейндерс обяви, че ще актуализира програмата на ЕС за потребителите по-късно тази година.

През 2018 г. американските компании Amazon и eBay, китайската Alibaba и японската Rakuten подписаха доброволен договор с Европейската комисия, за да гарантират безопасността на нехранителните потребителски продукти, предлагани от трети продавачи. Полският онлайн пазар Allegro и френският Cdiscount се присъединиха към групата през 2020 година.

Платформите обещават да премахнат списъците с маркирани опасни предмети в рамките на два дни. Те също така обещават да действат срещу повторни нарушители, предлагащи опасни продукти, и предприемат мерки за предотвратяване на повторното появяване на опасни списъци.


Amazon например заяви, че използва автоматизирани алгоритми за преглед на страници с продукти и отзиви на клиенти.

Какви капани ни дебнат при "изгодна" оферта в социалните мрежи

Потребителските групи твърдят, че тези доброволни мерки не са достатъчни и платформите не спазват своята част на сделката.

Марко Пиерани, директор по публичните въпроси в „Европейски потребители“, заяви, че изследването показва „неустойчивостта на сегашния регулаторен пейзаж“.

Платформите също могат да се сблъскат с по-строги правила за отговорност чрез предстоящия Закон за цифровите услуги, предстоящо законодателно предложение на Комисията, очаквано в края на годината, което ще определи правила за това как платформите филтрират съдържанието.

„Време е ЕС да направи онлайн пазарите отговорни за опасни продукти, продавани на техните сайтове и властите да ги поставят под по-строг контрол“, заяви Моник Гойенс, генерален директор на Европейската потребителска организация BEUC.

„Това би трябвало да направи пазарите по-предпазливи в бъдеще и да попречи на потребителите да бъдат изложени на опасни продукти на първо място - най-ефективният начин за защита“, добави тя.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg