Скъпи бутици и онлайн магазини масово предлагат дрехи като нови, които всъщност са „втора ръка”.

За измамата предупреждават изненадани потребители, които получили употребявана стока при покупки след празниците.

Предлагат ли ни търговците всъщност носени дрехи и обувки вместо нови и как се случва товa, провери NOVA.

От магазини със стоки „втора ръка” - находчиви търговци изкупуват маркови дрехи и аксесоари, след което ги продават на по-високи цени. Сигналите към контролните органи от потърпевши потребители зачестяват именно сега, следпразнично – в периода на големите намаления.

Масово в търговската мрежа се предлагат дори употребявани обувки и бельо, което е забранено.

Онлайн магазините без касов бон

Вече носени и дори мръсни дрехи – вместо нови блузи, панталони и рокли. Това откриват в пратките си десетки потребители след покупка в интернет.

Сигнали за пратки с употребявани дрехи и обувки, предлагани като нови, заливат форумите в социалните мрежи. Такива сигнали получават и в платформите за безплатни обяви, където търговци се опитват да ни предлагат измамните оферти.

istock
istock

„Когато забележим такива нередности - получим нещо употребявано, което е било обявено за ново - със сигурност говорим за измама. Когато се съберат много сигнали срещу определен потребител или търговец – ние извършваме проверка и този търговец бива блокиран в последствие”, казва Нора Калионска, платформа за безплатни обяви.

За схемата потвърждават и в магазините за дрехи „втора ръка”. Именно от там – находчиви прекупвачи изкупват атрактивни стоки на ниски цени, разказва Цветелина Томова.

Следете цената, а не процента на намалението

„Идват само в ден на зареждане, изкупуват най-маркова стока, като водещото е дрехите да бъдат запазени, търсят с етикет. Идват поне с половин час по-рано – за да запазят място, да бъдат сред първите, когато отвори магазинът. Интересно е, когато видиш един мъж, закупил голямо количество дамски дрехи, то е ясно, че не са специално за него”, обяснява Цветелина Томова, управител на магазин за употребявани дрехи.

След като се преборят с другите клиенти за най-добрите дрехи в магазина, прекупвачите ги предлагат като нова стока в малки бутици или онлайн платформи.

„Доста често с колегите си показваме артикули, които те са видели в наш магазин, след това са качени в някой от най-използваните онлайн платформи. Купуват не само единични бройки, купуват различни артикули, доста са взискателни, преглеждат дрехата отвсякъде”, добавя Цветелина.

Заделяме до 750 лева за покупки на промоция

istock
istock

Търговците внимателно следят модните тенденции, сезонността на стоките и какво точно търсят потребителите. За да отговорят на всеки вкус при препродажбата.

Закупените от магазините дрехи и аксесоари „втора ръка” се препродават на поне двойно и тройно по-високи цени. Дори и с надценката обаче търговците успяват да ги пласират доста по-евтино, отколкото се продават същите, но чисто нови в магазините. Затова и често при тази измама стоките се предлагат на промоционални цени.

Съветът е при покупки онлайн да изискваме от търговеца преглед и тест при получаване на пратката. Само така може да сме сигурни, че ще получим поръчаните нови дрехи и обувки – вместо стари и мръсни стоки.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg