Държавите от ЕС ще започнат да въвеждат по-строги закони срещу онлайн операторите, които играят бързо и свободно с потребителите, включително тези, които събират лични данни или разполагат ботове, за да разграбват билети.

Правилата за защита на потребителите – според директива на ЕС, която ще бъде приложена във всяка страна в блока в рамките на следващите две години - имат за цел да озаптят „нелоялни търговци и онлайн измамници“, гласи изявление на еврокомисаря за ценности и прозрачност Вера Джорова .

Те ще се справят с някои от практиките, от които все по-загрижени са интелигентните интернет потребители. Мерките включват:

Най-големите кибер заплахи за финансите ни през 2020 г.

- забрана на търговците да използват автоматизирани онлайн ботове, за да купуват хиляди билети за концерти или спортни събития и след това да ги препродават на завишени цени.

- Да бъде сигурно, че намаленията на цените са истински, като продавачите посочват цената поне месец по-рано като ориентир.

istock
istock

- Информирането на потребителите, когато цената, която им се дава онлайн, се основава на модела им на сърфиране в интернет, така че те знаят, че може да е по-висока от предлаганата на някой друг в същия сайт.

Откраднаха пари на потребители, пазарували онлайн

- забрана на търговците да имат фалшиви потребителски отзиви, публикувани на техните уебсайтове.

- Уведомяване на потребителите как се класират резултатите от търсенето в онлайн пазари и сайтове за сравнение на цени, включително дали най-добрите резултати, които виждат, са били платени от търговците.

- Че сайтове, предлагащи „безплатни“ услуги, информират потребителите за това, какви лични данни се събират и как се използват - и им дават право да анулират онлайн договори в рамките на две седмици.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg