Данъчните засилват контрола върху търговията през социалните мрежи и сайтовете за пазаруване.

Над 300 милиона лева са установените укрити приходи от този вид търговия, посочи във Велико Търново говорителят на Националната агенция за приходите Росен Бъчваров.

Повече от 500 счетоводители и търговци от страната участват в семинар на НАП за промените в Наредба Н-18 за касовите апарати. С промените в нея се цели да се намалят възможностите за фискалните злоупотреби. 

НАП: Хакерските атаки продължават

Счетоводителите и търговците обаче все още имат неясноти, които са свързани основно с електронната търговия.

Някои изразиха мнение, че "ще бъдат върнати в XIX век", ако не могат да пиша фактури по електронен път, а трябва да правят това на ръка. 

Не отваряйте този имейл от НАП

„Имаме такава дейност с онлайн платформа и с разносна търговия, не знаем точно какъв трябва да ни е софтуерът“.

istock
istock

„Продажбите през фейсбук електронна търговия ли е, трябва ли да се издава касов бон?“, споделиха те.

„Фискалният проблем на електронния бизнес, на онлайн търговията се измерва с около 170 милиона лева годишни загуби. Трябва да се изгради софтуерна система, която отговаря на изискванията на данъчното законодателство. Онези, които не приемат кешови плащания и използват пощенски парични преводи като възможност, могат да продължат да отчитат оборотите си, както до сега“, поясни говорителят на  НАП Росен Бъчваров.  

Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg