Местните данъци и такси ще се увеличават, прогнозира икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Причината за увеличаване на местните налози е, че общините не разполагат с достатъчно собствен ресурс, обяви икономистът Петър Ганев.
 
„Данъчен бюджет след избори. Това е ясно. Видяхме го през 2016-а и 2017-а, затишие 2019-а, почти няма промени. Очакваме, то вече имаше и заявки, че през 2020-2021 ще има покачване на данъците“, каза той.
 
Най-вероятно ще бъде увеличена данъчната основа при имотните данъци, прогнозира Ганев, според когото два процента от подоходния данък също трябва да остава в общините, а не да стои в държавната хазна, както е в момента.
 
Това би бил ресурс в рамките на 876 милиона лева“, каза икономистът. Това ще промени и поведението на местните власти.

Горанов към общините: Ако искат повече пари, да въведат подоходен данък
 
„В момента, ако кметът знае, че има фабрика за шиене, която плаща заплати на черно, кметът няма стимул да я гони тази фабрика, макар че той със сигурност я знае, ако е на негова територия, той няма да получи нищо, ако се изсветли, само ще влезе в скандал.

ИПИ

В случая ще има голям стимул да сигнализира на НАП, тъй като всеки изсветлен доход ще му вкара пари в общината“, каза Ганев.
 
Освен по-добро разпределение на парите за общините, държавата трябва да планира по-добре и собствените си капиталови разходи, категоричен беше от своя страна Любомир Дацов, бивш зам.-финансов министър и настоящ представител на Фискалния съвет:
 
„Факт е, че особено в предходните три години имаше между 20% и 40% разлика между това, което е планирано, и това, което е изпълнено в капиталовите разходи“.

Парите в новия бюджет - кой колко ще получи
 

В Закона за публичните финанси липсва цял параграф, който регламентира правенето на капиталово бюджетиране, което поставя под съмнение ефективността на разходите и спомага за познатия номер за получаване на превишение в изпълнението на бюджета.
 
Според Дацов догодина трябва също бюджетът да е планиран с повече приходи от разходи, защото това е добър буфер срещу евентуална криза, а и защото политиката на централните банки по света да стимулират икономиките чрез парични средства очевидно не дават резултат.

Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg