От години се предлага от местната власт част от данъка върху доходите на физически лица да остава в съответния общински регион.

Министър на финансите Владислав Горанов обаче е категорично против и се аргументира в минутите за парламентарен контрол, като заяви, че  по-богатите общини ще станат още по-богати, ако два процентни пункта от подоходния данък на хората да остава в общините по местоживеене. 

Министърът отговори на въпрос на народния представител Дора Янкова относно политиката на правителството за разпределение на средствата от централния бюджет за общините.

Горанов натиска общините да вдигат данъци


Изземването на финансов ресурс от общините, който според изчисленията е около 700 млн. лева годишно, ще ограничи възможностите на държавата да прави т. нар. кохезионна политика, каза Горанов.

Необразовани и неплащащи данъци без право на глас

Той предложи да се обсъди отново идеята общините да въведат подоходен данък за своите жители, с парите от който да покриват разходите си.


Когато предложихме тази идея реакцията на представителите на местната власт беше изключително негативна - те не желаят да поемат отговорност с мерки, които биха настроили обществото срещу кмета. Децентрализацията не е свързана само с права, а и поемане на отговорност, посочи Горанов.

Дора Янкова каза, че за разлика от България, в цяла Европа подоходните и корпоративните данъци се разделят между държавата и общините и призова за по-смела финансова децентрализация.

Парите в новия бюджет - кой колко ще получи

Преди няколко дни министър Горанов отново призова за вдигане на местните данъци, особено тези върху имуществата, тъй като според него са твърде ниски. 

Пред журналисти в Народното събрание тогава той обясни, че постъпленията от данъците не могат да покрият разходите за поддържане на инфраструктурата по места.

Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg