Български граждани без завършено основно образование и тези с неплатени данъци и осигуровки да нямат право да гласуват.

Тези предложения за промени в Изборния кодекс внесоха в парламента депутатите от ПГ на "Воля - българските родолюбци", съобщиха от пресцентъра на партията.

Според вносителите промените ще имат бързо и позитивно въздействие върху недостатъците на изборния процес.

20% от местните данъци да остават в общината


"Неграмотните граждани често стават жертва на контролиран и платен вот, нямат никаква представа за какво и за кого гласуват. Според нас, избирателите трябва да имат капацитета да гласуват осъзнато и информирано. Да завършиш поне осми клас е задължение на всеки български гражданин по Конституция. Ако трябва ще променим и нея, за да пресечем един път завинаги купуването на гласове", смята лидерът на "Воля" Веселин Марешки, цитиран от партийния пресцентър.

istock
istock

Марешки е изразил мнение, че гражданите имат не само права, но и задължения и отказът да си изряден данъкоплатец, е отказ да участваш солидарно в обществения живот.

Горанов натиска общините да вдигат данъци

"В момента ти искат документ за платени данъци и осигуровки за какво ли не, а за толкова важно нещо като изборите - не. Затова трябват спешни промени", е коментирал Марешки.

istock
istock

От "Воля" предлагат още онлайн видеонаблюдение при броенето на бюлетините и попълването на протоколите, като по този начин всеки гражданин ще може през компютъра си да следи какво става в неговата секция и да упражнява граждански контрол върху процеса, се посочва още в съобщението.


Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg