Девет страни от ЕС обединиха сили в предложение за по-чиста авиация в Европа, силно замърсяващ сектор, за който те казват, че е недостатъчно обложен с данъци, предаде АФП.

Финансовите министри на Белгия, България, Германия, Дания, Италия, Люксембург, Франция, Холандия, Швеция призоваха ЕС да предприеме нови мерки за индустрията, макар че не поискаха изрично конкретен „зелен“ данък.

Според изчисления на Еврокомисията, ако глобалната авиация бе държава, тя щеше да се нареди сред топ 10 на най-големите източници на вредни емисии.

Евтини кредити и чартъри до БГ ще спасят хотелите ни от фалит

В свое становище финансовите министри на 9-те страни искат от следващата председателка ЕК на Урсула фон дер Лайен „дебатът за авиационните цени, например под формата на данък или подобни политики да се придвижи с още една стъпка напред“.

iStock
iStock

Заедно 9-те страни отговарят за над половината от авиационните емисии на ЕС.

Испания и Великобритания липсват от писмото, но Мадрид не бил против идеята, заяви европейски дипломат.

Kак всеки столичанин може да провери новия данък на колата си

Налагането на общоевропейски данък ще е трудна задача, като няколко страни искат това да остане национална политика.

Туристически дестинации като Испания и Гърция също така се боят от болезнен удар по нискотарифните оператори.

ЕС прогнозира, че глобалните авиоемисии следващата година ще бъдат около 70% по-високи от 2005 г. 

Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.



За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg