Министърът на финансите Владислав Горанов призова общините да увеличат местните данъци.

Пред журналисти в Народното събрание той обясни, че постъпленията от данъците не могат да покрият разходите за поддържане на инфраструктурата по места.

"Общините и много общински кметове в предизборната кампания са поемали ангажименти за изграждането на едно или друго. С триста милиона приходи от данък върху недвижимите имоти, ако сметнем само тротоарите в пет хиляди населени места, едва ли можем да сменим и една плочка", каза той.

Kaкви са плюсовете и минусите на Бюджет 2020 

Според него, сега, в началото на мандата, общинските кметове трябва да определят своя политика по отношение на ангажиментите, които са поемали към своите граждани.

istock
istock

"Концептуално, местната инфраструктура се финансира от имуществените данъци - да не се изкушават да ги намаляват или да поемат ангажименти, които не могат да изпълняват", допълни Горанов.

Община у нас иска вдигане на данъците

В четвъртък министърът призова общините да преосмислят нивото на местните си данъци, ако искат да разполагат с по-голям паричен ресурс.

Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg