Една пета от приходите от данък общ доход автоматично да влиза в общината по постоянен адрес на платеца.
 
Това предлагат от Института за пазарна икономика в писмо до премиера Бойко Борисов.

По изчисления на ИПИ това са около 800 млн. лв., с които собствените данъчни приходи на общините ще се удвоят без да се вдигат данъците.

Защо всички общини, дори областни центрове с почти нулева безработица, са постоянно с финансови затруднения и не могат със собствени сили да променят публичната среда и качеството на живот на своите жители, питат икономистите.

Данък сгради на бизнес имоти - по пазарни цени

"Болница в областен център, в която липсва необходимото оборудване, не е просто бюджетна тема, а огромен проблем пред цялата здравна система. Социален дом, който е пред закриване в малка община, също не е просто фискален въпрос.

Недостатъчен общински бюджет за осигуряване на местен транспорт подкопава местното развитие и спира достъпа до работа, социални и здравни услуги", се казва в писмото.

istock
istock

През 2018 г. разходите на местно ниво в България възлизат на 7,2 млрд. лв. Близо 5 млрд. лв. от тях не са общински средства – това са близо 4 млрд. лв. трансфери от правителството и около 1 млрд. лв. европейски средства, посочват икономистите.
 
Останалите 2,3 млрд. лв. са собствените приходи на общините, от които едва около 1 млрд. лв. са данъчните приходи. На практика, от 7 лева похарчени на местно ниво едва 1 лев е собствен данъчен приход на общината.

Община у нас иска вдигане на данъците

Всичко останало са трансфери от държавата, европейски субсидии и неданъчни приходи.

Тази разбивка ясно показва огромния структурен проблем пред общинските бюджети в България – общините нямат адекватен собствен ресурс и са изцяло зависими от трансфери (от централното правителство) и помощи (от европейския данъкоплатец), уточняват от ИПИ.

Проблемът е законодателно заложен – липсата на свободен публичен ресурс не е провал на общинските власти, отбелязват икономистите.
 
Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg