Комисията за защита на потребителите (КЗП) вече ще има по-голям контрол върху онлайн търговията.

Тя може да издава решения за премахване на съдържание или да ограничава достъпа до онлайн интерфейс на търговци, които нарушават законодателството, свързани със защитата на потребителите.
 
Това предвиждат приети от правителството текстове в Закон за изменение и допълнение на Закона за защита на потребителите.

Фалшиви сайтове продават лекарства

В него се определят компетентните органи, които да прилагат законодателството, а КЗП  е натоварена с функциите на единна служба за връзка и координатор между тях.
 

istock
istock

Законът предвижда също глоби и имуществени санкции при неизпълнение на разпоредбите.

Колко ще похарчим в Кибер понеделника
 

Проектът имат за цел още да гарантира, че потребителите на преносими услуги за онлайн съдържание, които се предоставят на територията на България по законосъобразен начин, имат право на достъп до тези услуги и могат да ги използват, когато временно се намират в друга държава-членка от ЕС.
 
Намалява и административната тежест, като се премахва изискването за предоставяне на хартиен носител на документи, които могат да бъдат проверени в Търговския регистър и в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, допълват от МС.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg