Всеки ден потребителите попадат на различни реклами и изкушаващи оферти, докато разглеждат снимки и постове в социалните мрежи.

Тези канали действително са бърз и ефикасен метод за достигане на многобройни клиенти. За съжаление, обаче понякога може да се получи и така, че офертите да бъдат твърде добри, за да са истина.

И вместо да получат стоките или услугите, които са си поръчали и очакват, клиентите може да загубят нерви и време, а понякога - и пари, предупреждават от Европейски потребителски център.
 
По тази причина мрежата от Европейски потребителски центрове реши да посвети месец февруари на тази тема и да даде съвети за какви капани да внимаваме, когато искаме да се възползваме от оферта, видяна в социалните мрежи.

Кампанията е част от 15-тата годишнина на ECC-Net, в рамките на която всеки месец е посветен на различна и важна за потребителите тема.
 

istock
istock

Пазете доказателствата
 
С тази кампания ЕПЦ окуражава потребителите да поемат дълбоко въздух и да направят снимки на екрана (принтскрийн) преди да кликнат на рекламата, която ги е впечатлила в социалните мрежи.
 
„Когато потребителите се обърнат към нас за помощ, доказателствата за нарушението често липсват – рекламите са изчезнали или офертата е съвсем различна. Именно заради това е важно хората да събират всички доказателства и да ги пазят“, казва Соня Спасова, директор на ЕПЦ България.

Онлайн търговци отказват да върнат пари на клиентите

„Когато скролваме сред новините и снимките в социалните медии, често бързаме и правим и нещо друго успоредно с това. Това означава, че понякога забравяме да погледнем достатъчно критично и да оценим реалистично офертата, която ни се предлага“, добавя Соня Спасова.
 
Потребителите стават жертви на психологически похвати, които ги карат да реагират импулсивно и да купуват, без да мислят дълго.

Най-изкушаващи са офертите за изгодни „маркови“ обувки или дрехи, които може и да не достигнат до нас, предложенията за участие в томболи срещу покупката на уж евтина стока или пък безплатен абонамент, който обаче крие условие, че ще бъде автоматично удължен, ако не го прекратим изрично в точно определен момент.
 

istock
istock

Бонус съвети от ЕПЦ България
 
- Проверете офертата. Ако продавачът е физическо лице, може да имате проблеми в случай че решите да върнете стоката или ако продуктът се развали и искате да бъде ремонтиран.
 
- Плащайте сигурно. Използвайте банкова карта или сигурна система за плащане. Избягвайте плащането чрез т.нар. налични парични преводи, защото там няма как да бъде проследен получателят.
 
- Оферта да научите нов език за 1 месец или да свалите 10 кг от фигурата си за една седмица? Преценете добре дали щедрите обещания са реалистични и постижими.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg