Връщаш стока след пазаруване в интернет, но не ти дават парите за нея.

За този проблем сигнализираха зрители на NOVA, които чакат повече от месец онлайн търговците да им възстановят сумите от отказани в законовия срок покупки.

В края на ноември миналата година потребителят Михаил Милов от Пазарджик поръчва мултимедийно устройство за гледане на телевизия през сайт в интернет.

„Впоследствие се оказа, че не е това, което очаквах и го върнах с надеждата да ми бъде възстановена сумата”, разказа потърпевшият.

Повече от два месеца по-късно сумата за покупката не е възстановена. Така Михаил остава и без закупеното устройство, и без парите, които дал за него.

„Звънях, за да питам защо нямам паричен превод за това, което съм върнал, но те казват, че нямат вина защото е от външен източник и като имат отговор ще ми кажат”, каза още Михаил.

Оказва се, че онлайн платформата, от която направил поръчката, не е реалният търговец. В сайта публикуват оферти различни продавачи. Този, от когото Михаил поръчал е албански, а това прави контактът почти невъзможен.

В конкретния случай отговорност носи търговецът, а не платформата. И това прави връщането на парите по-трудно.

istock
istock

„Много често те се обръщат към този, който предоставя мястото за продажби, а не се обръщат конкретно към търговеца и по този начин потребителите рискуват да изтече този 14-дневен срок. Тоест още в самото начало трябва да видят от кой търговец пазаруват”, обясни Христо Трендафилов от КЗП.

Законът обаче е категоричен: Нарушение има, защото всеки може да откаже в 14-дневен срок стока, закупена онлайн, без дори да посочва защо. И след това да получи парите си обратно – отново в срок от 14 дни.

Стотици измамени от сайт за аксесоари за телефони

„Възпрепятстването на правото на отказ на потребителя и възможността да си върне парите е нарушение на закона, за което търговецът носи отговорност”, каза още Трендафилов.

В подобна ситуация попада и потребителят Георги Пеев. В края на годината поръчва охранителна камера за 62 лв. от онлайн търговец. Поръчаната стока не е това, което очаква, и я връща. Но повече от месец парите за камерата не идват.

istock
istock

„Започна една мъка с кореспонденцията, защото по имейла, на който им пиша, отговарят автоматично с готов отговор. По телефона също не успях да се свържа. Реално аз по едно време исках да им предложа да ми върнат пак камерата, ако не искат да ми изпратят парите”, разказа Георги.

Наша проверка показа, че достъпът до сайта, от който той е пазарувал, е временно ограничен.

Във форумите във Facebook също откриваме оплаквания на потърпевши потребители. След като върнали закупени от тях дрехи от известен сайт за мода, парите не идвали по сметката близо месец, става ясно от коментарите.

Проблемът с връщането на парите е временен заради технически проблем, обясни онлайн търговецът в отговор на наше запитване. А дължимите суми вече се изплащат на засегнатите клиенти, които отделно ще бъдат и компенсирани за неудобството.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg