Търговец фантом лъже потребители в интернет след покупка на луксозни калъфи за телефон.

В жертви на масовата измама се превърнаха над 100 клиенти на Facebook страница за продажба на GSM-аксесоари, съобщава NOVA.

Вместо тях обаче, потребителите получават куриерски пратки с евтини калъфи и протектори, които дори не съответстват на модела телефон, за който са поръчани. А връщането им се оказва невъзможно.

От бележките върху пратките, които пристигат, става ясно, че подателят е един и същ – Кристиян Костадинов.

Всички пакети с евтините аксесоари идват от куриерски офис в Петрич. Търговецът обаче е неоткриваем на посочения за връзка телефон.

Опитите на екипа на NOVA за контакт през чат месинджъра в самата страница, в която се предлагат калъфите ментета, също завършват с неуспех и блокиране на недоволните потребители.

istock
istock

Оплаквания от ужилени постъпват и в куриерския офис, от който мнимият търговец изпраща аксесоарите. До намесата на полицията обаче от там нямат право да издават кой е измамникът, нито пък да отказват да ги изпращат, тъй като стоките отговарят на всички изисквания.

А въпросната страница във Facebook към момента е събрала над 8 000 последователи. Според експерти в онлайн търговията успехът на схемата се дължи на атрактивните стоки, които се предлагат, както и на ниските цени.

ЕС озаптява нелоялни търговци и онлайн измамници

Бърз преглед обаче показва, че лъскавите снимки дори не показват реални продукти на склад.

Въпреки малките суми, които са загубили, потърпевши потърсили съдействие и от институциите. Но при покупки от страници в социалните мрежи от Комисията за защита на потребителите се оказват безсилни, защото търговецът не е регистриран.

Според адвокат Свилена Димитрова потребителите трябва да сигнализират правоохранителните органи или да търсят правата си по съдебен път.

istock
istock

Според някои експерти обаче проверките на полицията са дълги и безрезултатни, особено когато става дума за по-малки суми. Въпреки че всеки ужилен е изгорял с между 10 и 40 лв., печалбата от схемата е огромна, изчисляват от бранша.

Съветът при пазаруване от такива Facebook страници е задължително да изискваме преглед и тест на пратката при доставка от куриера. Само така можем да избегнем нежеланите покупки.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg