Нова схема за измами с имоти на починали хора без наследници е разкрита от прокуратурата и ГДБОП.

В нея са замесени полицаи заедно със служители от Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО), частен съдебен изпълнител и адвокат. Групата е действала на територията на София.

Осем души са задържани за 24 часа, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Вижте как да извадите скица на имот от кадастъра (видео)

„Разследването е започнало по повод сигнал, че криминално проявено лице е сключило фиктивен граждански брак с починала жена, която притежавала няколко апетитни имота на територията на София. „Младоженецът“ с помощта на служител от служба ЕСГРАО е манипулирал системата, така че починалата жена и към момента да е жива за държавните институции“, допълни Милева.

Престъпната група е действала от 5 години, а починалите лица, чиито имоти са били обект на измама, са 15, каза още тя.

Участието на служителите на МВР се е изразявало в това да издирват данни за самотни възрастни хора без наследници.

istock
istock

В случаите, когато те са имали такива, служителите от ГРАО ги заличавали. Издавани са и фалшиви удостоверения за граждански брак.

Съпружеска имуществена общност (СИО) – всичко, което трябва да знам

Прокуратурата е установила 15 случая на прехвърлени имоти от починали лица, на стойност стотици хиляди лева.

В един от случаите дори фиктивният брак е бил сключен в Русия.
 При работата си разследващите се натъкнали и на куриозен случай, при който един от заподозрените се опитал да тегли пари от банката, дигизиран като починалият титуляр на сметката.

Претърсени са 11 адреса, от които са иззети много нотариални актове, СИМ карти, свидетелства за граждански брак, както и голяма сума пари.

Всичките 8 задържани ще прекарат в ареста 24 часа, след което прокуратурата ще прецени на кой какви обвинения да повдигне, както и дали ще поиска да останат в ареста за постоянно.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg