Банките продължават да са активен участник на пазара на бизнес имоти, въпреки сериозния спад на инвестициите в недвижими имоти.

Финансовите институции имат най-голям интерес към проектите на инвеститори с опит, както и такива, с по-голям дял самоучастие, заради по-ниските рискове, показва анализ на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton.

Жилищата в София поскъпнали с близо 10%

“Инвеститорите, които планират изграждането на сгради със смесени функции, като например комплекси с жилища и офиси, са обект на сериозен интерес от страна на банките.

istock
istock

Причината се крие в диференцирания риск при такъв тип проекти”, коментира Иво Коларов, мениджър “Дългово и структурирано финансиране” в компанията.

Цените на имоти продължават своя ръст

По думите му, поведението на банките е силно повлияно от локацията на обекта, както и от наличието на опит на инвеститора.

“Колкото по-малък опит има зад гърба си инвеститорът, толкова по-високи могат да бъдат изискванията на банката при отпускането на кредит.

При офис проектите например, те се изразяват в условия за запълняемост на сградата до определен етап на строителството, срочност на договорите с наемателите, както и нива на наемните цени”, допълни той.
 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg