Цените на жилищата в София са се покачили с 9,6% през второто тримесечие на тази година.

Това поставя столицата ни 19-о място сред 150 града по най-бързо покачване на цените. Класацията е на консултантската компания Knight Frank.

По ръст на цените София е след Утрехт в Холандия и преди френския град Лион.

Общо цените на жилищата в изследваните градове са нараснали средно с 3,5% през второто тримесечие на годината.

Жилищата в София поскъпват още

Най-бързо растящият жилищен пазар в света е бил китайският град Сиан, където цените на жилищните имоти са се увеличили с 25,1%.

Десетката се допълва от Будапеща (24,2%), Хидерабад (18,3%), Ахмедабад (15,3%), Ухан (14,6%), Санкт Петербург (14,6%), Порто (13,6%), Чунцин (12,1%), Загреб (11,4%) и Атина (11,2%).

istock
istock

На другия полюс е Сидни, където цените на жилищата са намалели с 9,4%. Следват Дубай със спад от 9,3%, Мелбърн  - със 7,8%, Абу Даби  - със 7,5% и Делхи – със 7,1%.

Общо в 80% от градовете, включени в индекса на Knight Frank, цените на жилищата са нараснали през 12-те месеца до второто тримесечие, като повишението на нововъзникващите пазари достига 5,9%, а на развитите пазари – 2%.

Като цяло индексът продължава да отчита по-нисък среден ръст спрямо пика от 6,7% в края на 2016 г.

С колко поскъпнаха жилищата в България

Според анализаторите причината е растящата икономическа несигурност, политическите кризи и безпокойството за достъпността на жилищата, които понижават нагласите на основните жилищни пазари.

Компанията отбелязва растящата пропаст между градове в една и съща страна. Например, цените на жилищата в Уелингтън, Нова Зеландия, са нараснали с 9,1% на годишна основа, докато в Оукланд са намалели с 2,9%.

Жилищата в Отава са поскъпнали с 6,3%, докато във Ванкувър са поевтинели с 4,9%.

В Лион цените на жилищата са се повишили с 9,2% на годишна основа, а в Марсилия са нараснали само с 0,3%. Във Финикс жилищата са поскъпнали с 5,8%, а в Сиатъл са намалели с 1,3%.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg