С 5% са поскъпнали имотите в София за година.

Голям процент от хората, търсещи да закупят имот, се насочват към ново строителство, заради което почти 100% от проектите се продават преди да получат разрешение за ползване. Това показват данните на Националната асоциация на строителните предприемачи.

Около 1/3 от купувачите разчитат на банково финансиране.

Бум на фалшиви обяви за наеми в София

 „Купувачите отдават все по-голямо внимание на сервизните помещения, особено тези с лесен достъп в самото жилище. Близо 80% от клиентите имат изискване за място за съхранение на вещите, както и мокро помещение, когато търсят нов дом.

Тази потребност е пряко свързана с подсигуряването на битово удобство, особено при семействата с деца“, допълва Десислава Петрова, член на НАСП.

По думите й клиентите се интересуват все повече и от общите части на сградата – имат желание да разгледат някоя от вече построените сгради на инвеститора, за да са наясно какво биха могли да очакват за своя бъдещ нов дом.

Голям процент от хората, търсещи да закупят имот, се насочват към ново строителство.
istock

През последната година и половина се забелязва ръст в търсенето на имоти в столицата от страна на българи, които живеят във Великобритания. Причината е излизането на страната от  Европейския съюз, обясни Петрова.

Предпочитаме ново жилище с гараж или паркомясто

По думите ѝ, около 10 процента от сделките са именно такива - българи, които работят най-вече във Великобритания, както и в Германия и нямат намерение да се връщат скоро в България.

Несигурността около Brexit обаче ги кара да влагат средствата си в позната инвестиция, а именно в апартаменти в столицата ни. "Някои от тях купуват и по 2-3 апартамента", посочи тя.

istock
istock

Забелязва се и увеличение на българи, живеещи в по-малки градове в страната, които купуват в София с цел инвестиция, като остават да живеят по родните си места.

През 2018 г. има издадени разрешения за строеж на 15 000 жилища, от които е започнало строителството на 8 000. Това говори, че има достатъчно предлагане на пазара, но не сме достигнали ситуация на свръхпредлагане, посочи Петрова.

Според изчисления на бранша, на столицата са необходими около 12-13 000 нови жилища годишно.
 


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg