Как да избегнем нереалните оферти на пазара и защо наемите за двустайни жилища удариха 2500 евро?

Проверка на NOVA в рубриката на Георги Георгиев „На твоя страна“ показва, че около 2 хиляди на ден са фалшивите обяви в нета.

Според брокерите пикът е сега, когато и търсенето е най-голямо, заради стартирането след броени дни на академичната година. Наемите на двустайно жилище в София варират от 250 до 2500 евро, като средната цена е около 500 евро.

Схемата с фалшите обяви е позната от край време на брокерите в бранша. Чрез нея се набавят нови клиенти и се събира информация за тях.

„Пускат се имоти, които реално не съществуват с цел да се обадят клиенти, да се вземе тяхното име и телефон, да се разбере какво се търси”, обясни Десислава Здравкова, управител на агенция за недвижими имоти.

В момента е доста трудно да се разграничи реалната от фалшивата обява, тъй като разликата в цената е между 100-150 лв., разказва професионалният брокер Даниела Чапова. Обикновено 90 % от тези оферти са предназначени само за частни лица.

„Това се прави с цел да се отклони вниманието от тази оферта и да се предложи нещо друго, което не е нито на тази цена, нито е толкова атрактивно”, категорична е Анастасия Велева от Национално сдружение „Недвижими имоти”.