Предпочитаме новото ни жилище да разполага с гараж или паркомясто в подземието, когато сме се насочили към покупка. Това сочат данни на брокери от бранша за половината от новите купувачи, показва проверка на в. Монитор.

Почти навсякъде гаражите клонят към десетина хиляди евро, а в по-престижните зони на столицата може да минат и 30 000 евро, като желаещите да разполагат с такъв са предимно купувачите на тристайни или по-големи жилища, които обикновено са семейства и разполагат с две коли, а както е известно в София е проблем да се паркира на улицата, коментира Тихомир Цаков от една от имотните агенции в страната.

По 5000 евро са най-ниските оферти за паркоместа в столицата, сочат данни на един от имотните сайтове. В София обаче те се броят на пръсти и главно става дума за все още непостроени кооперации.

Като цяло наблюдението е, че около 400 са офертите за тристайни с осигурен гараж или паркомясто в столицата в момента.

Най-много пари - 278 000 евро, се искат за тристаен в кв. „Иван Вазов”, построен преди 12 години. Най-евтино за почти 52 000 евро може да се купи жилище от сегмента с гараж в затворен комплекс в строеж в кв. „Обеля-2”, който е далечен и непрестижен северен столичен квартал.

При двустайните с гараж минималната цена е от 38 760 евро, пак в кв. „Обеля-2“, а максималната оферта е за непостроено жилище от 79 кв. м, в кв. „Изток”, с пусков срок след 2 години.