Жилищата в България са поскъпнали с 5% през пролетните месеци април – май спрямо година по-рано.

Спрямо началото на годината увеличението на цените на имотите у нас е  било доста по-скромно – с едва 0,6 на сто, показват последните данни на Евростат.

Рекорден ръст на разрешенията за строеж в София

Този ръст е най-слабият, отчетен у нас, от началото на 2016 година насам. За сравнение, през първите три месеца на годината беше отчетен годишен ръст на цените на жилищата у нас от 7,3%, докато спрямо първото тримесечие на миналата година повишението достигна 2,6%.

Най-голямо поскъпване спрямо година по-рано е регистрирано при имотите в Унгария – с 14%, следвана от Люксембург – с 11,4%, Хърватия – с 10,4% и Португалия – с 10,1%.

istock
istock

В същото време жилищата са поевтинели само в Испания – с незначителните 0,2%.

Жилищата в София поскъпват още

Спрямо предходното тримесечие цените на жилищата са нараснали във всички страни членки, за които са налични данни. Най-голям ръст е регистриран в Латвия – с 5,6%, Люксембург – с 5,1% и Кипър - 4,2%.

Предишно изследване на Евростат установи, че в периода между 2010 и 2018 г. имотите в  България са поскъпнали със 17,15%, което е малко над средното равнище в ЕС.

Цените на съществуващите жилища са се увеличили по-бързо между 2014 и 2018 г. спрямо тези на новото строителство.

София беше лидер по ръст на цените – с  9,6% на годишна основа. На второ и трето място бяха Пловдив и Бургас с повишение от съответно 7,1% и 8%.
 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg