Близо 8 млн. лв. е внесъл в общинския бюджет строителният бизнес за първата половина на годината само от таксите за строителни разрешения. 

От Асоциацията на строителните предприемачи настояха за електронизация при издаването на строителните разрешения, за облекчаване на административната тежест при отчуждителните процедури и за промени в Закона за устройството на територията. 

15 000 издадени строителни разрешения - рекорд за последните 25 години, отчетоха от Асоциацията и поискаха дигитализация на процеса, което според бранша ще намали обема на документацията, ще съкрати сроковете и ще съгласува електронно документите със всички институции. 

Жилищата в София поскъпват още

Другото, което сериозно възпрепятства строителния процес, е собствеността върху уличната регулация и разминаването в кадастралната карта, каза Димитър Димитров:

iStock
iStock

„Изпуснат е моментът, може би, когато при реституцията е трябвало да се получи условно казано данък или тегоба – различни термини има, и да се знае, че част от този имот трябва да бъде за улица.

Според председателя на Асоциацията Георги Шопов София не е сред презастроените градове в Европа.

Бум на жилищното строителство в последното тримесечие на 2018 г.

"По-неуплътнен град в Европа не можах да намеря. Всеки би искал да живеем в една среда, където коефициентът на интензивност е много нисък, но това е изключително скъпо и никъде по света не си го позволяват, освен в много скъпи квартали".

iStock
iStock

Шопов коментира и протестите на столичани:

„Политиците са склонни да робуват на малобройни неоснователни протести, защото в „Младост“ не е толкова проблем, че ще построят пет-шест блока нови. Проблемът е, че в квартала няма парк".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg