Сигнали на потребители за отказано право на рекламация откриваме във форумите в социалните мрежи. Най-често – при открит дефект след пазаруване в интернет, търговците отказват ремонт или смяна на стоката, става ясно от оплакванията на потърпевшите.

Над 9 хил. жалби за дефектни стоки годишно подават потребителите до контролните органи. Най-често до повреди се стига при телефоните, черната и бялата техника и при облеклата и обувките.

Кои оферти са твърде добри, за да са истински

Злоупотребяват ли търговците с правото ни на рекламация при дефект на стока?


NOVA съобщава с какъв казус се сблъскват потребителите.

През октомври Николета и Георги Георгиеви от Стара Загорова поръчват нов телевизор по интернет за 799 лв. Пратката идва по куриер три дни по-късно.

Както всеки път, когато отварят покупка, заснемат разопаковането с телефон. Този път обаче остават неприятно изненадани.

Какви капани ни дебнат при "изгодна" оферта в социалните мрежи

istock
istock

„Видяхме, че телевизорът е със счупен дисплей. По кашона нямаше никакви следи от удари и въобще не се усъмних. Всички бяхме възмутени като го видяхме счупеният телевизор”, разказа потърпевшият.

Двамата се свързват с търговеца. От него разбират, че пратката е била с опция  „преглед и тест” в присъствието на доставчика, но те не са се възползвали от нея.

Решават да върнат телевизора в законовия срок от 14 дни.

Но изненадващо търговецът връща пратката при тях, докато не излезе крайното становище от проверката му.

Пробутват ни дрехи "втора ръка" за нови чрез онлайн бутици​​​​​​​

„Бяхме подведени отново да приемем продукта, който беше дори с още повече щети от предния път. Търговецът ме попита как да са сигурни, че не сме повредили ние продукта, което няма как да стане при положение, че я купуваме за нас”, каза Николета.

„Ние не можем да кажем откъде е проблемът. Въпросът е, че продуктът идва така при нас. Даваме си парите, а не получаваме нищо”, смята Георги.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg