Мрежата на Европейските потребителски центрове реши да посвети месец февруари на кампания за безопасно пазаруване онлайн.

За инициативата пред БНР сподели Соня Спасова, директор на Европейския потребителски център у нас:

„Във всички страни от Европейския съюз, плюс Исландия, Норвегия и Великобритания месец февруари е посветен на кампания, в която искаме да обърнем внимание на примамливите оферти, които могат да изскочат докато разглеждаме постовете във Фейсбук, но се оказва в последствие, че може да ни подлъжат и понякога дори да загубим пари“.

Кои са капаните, в които може да попаднем в желанието си да се възползваме от примамливи оферти в социалните мрежи?

„Основните капани, на които се натъкват потребителите, са свързани с това, че поръчват стока, която не пристига или пристига различна от тази, която са поръчали - като качество, като вид, като материя, ако поръчват дрехи. Понякога е възможно да поръчат маратонки, а да пристигне шалче или пръстенче за едно евро или един долар. Имали сме подобни жалби при нас“, каза Соня Спасова.

Какви капани ни дебнат при "изгодна" оферта в социалните мрежи

Как да действат потребителите

istock
istock

„Всичко започва от първоначалното проучване. Ние често обичаме да казваме и да съветваме потребителите да си „напишат домашното“ - тоест преди да започнат да пазаруват, преди да се увлекат по някоя оферта, която обикновено е лъскава, да проверят от кого всъщност ще купят тази стока. 

Важното е да се провери търговецът и ако той е непознат, да потърсим отзиви в интернет търсачките за него, да потърсим варианти и коментари от хора, които вече са пазарували.

Как ни атакуват в нета киберизмамници

Можем да проверим и самия сайт и ако той е на език, който е лошо написан, има грешки, има например обяви, че всички маратонки - от различен вариант, най-различни марки, са намалени и то сериозно, намалението е „убийствено жестоко“, има и такива реклами, трябва да ни светне червената лампичка и да се замислим, дали няма въдичка, кукичка, на която трябва да обърнем внимание“, обясни Соня Спасова и призова потребителите да имат трезв и критичен поглед към офертите. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg