Лепенки и чайове за отслабване със съмнителен ефект заливат търговската мрежа.

За това сигнализират зрители на NOVA. Някои от „магичните” продукти за бързо намаляване на килограмите дори предизвикват опасни странични ефекти.

Колкото по-близо е лятото – толкова желанието за перфектно тяло е по-силно. В търсене на бързи резултати, ударно сваляне на килограми и изваяни тела буквално за дни, все повече потребители избягват фитнес залите и се доверяват на продукти с неясно съдържание и съмнителни ефекти.

На пазара за отслабване можем да намерим всичко – от лепенки и сапуни до всякакви мазила, сиропи, чайове и кафета, предлагани от анонимни търговци – най-вече в интернет.

Можем ли с тях да свалим десетки килограми за месец? И има ли опасни продукти за отслабване – вижте какво показва нашата проверка.

В търсене на бързи резултати за лятото – в интернет попадаме на безброй предложения за експресно сваляне на килограмите. Според офертите, само за дни можете да се превърнете в супер модел, без никакви усилия. Само с няколко клика с мишката в мрежата.

Преди три години битка с килограмите започва и Лилия Тодорова.

“В един момент на човек му натежава, все по-трудно става ходенето, дишането и въобще в един момент човек решава да предприеме нещо”,казва Лилия Тодорoва

istock
istock


В търсене на успешната формула за справяне с килограмите Лилия пробва всичко, което пазарът предлага. Но резултатите не идвали. Лошото е, че скоро започнали да се проявяват нежелани ефекти от чудодейните продукти.

Пазарът предлага всякакви чудеса – предлага магични хапчета, магични чайчета, лепенки…те са толкова много предложенията, но не са реалистични.

Да, свалих 9 кг за 10 дни, което е прекрасен резултат, но много скоро към свалените 9 – добавих още 6 – т.е. йо-йо ефект.

Един чай пробвах, който за съжаление, освен, че ме вкара в тоалетната, нищо друго не постигнах, нищо устойчиво. Негативният ефект е дългосрочен, а позитивният – краткосрочен”, допълва Лилия.

С Лилия преглеждаме отново обявите за лепенки за отслабване. Според една от офертата – до месец ефектът ще е „невероятен”, а действието на продукта е „чудодейно”. Обещанията са, че съставките атакуват подкожните мазнини, подобряват метаболизма и ускоряват отделянето на токсини от тялото.

„Това ми звучи несериозно – значи, ако съм се порязала ще си сложа лепенка, не си представям как това ще изкара нещо от тялото ми – съжалявам. Ако имаше такова магическо хапче, лепенка, чай – ми нямаше ли вече всички да знаем за тях”, казва Лилия.

Трият фалшиви сайтове за търговия

Фитнес инструкторът Мартин Димитров е категоричен, че само с лепенки и чайове не можем да кажем сбогом на килограмите. А перфектното тяло е резултат на много пот в залата и стриктен хранителен режим. Затова и не приема сериозно офертата, която му показваме.

Не си струва да дадат дори и 1 лв. от бюджета си, за да купуват каквито и да е било добавки – в пъти по-устойчиво за тях е да работят с треньори, които да ги научат как да се хранят, как да тренират.

Когато говорим за някой, който никога не се е занимавал с това и тепърва влиза в такъв режим на сваляне с хранителен план и тренировки, може да говорим за един период от 6 до 9 месеца, в който той да започне да се променя”, казва Мартин Димитров, фитнес инструктор.

Първи сме в Европа по разходи за лекарства
Darikfinance


Преди да стигне до залата Мартин също е търсил краткият път към изваяното тяло на културист.

„Нищо не се случваше, освен, че губех значителен обем средства – установих с времето, че храна и тренировки ми носят успеха, който търся. Без да знам каква е активната съставка в един такъв продукт и дали тя въобще присъства там, за мен е в категория „рискова”, казва Мартин.

Потвърждават го и експертите диетолози: опасно е да се доверяваме на продукти с неясно съдържание, предлагани от анонимни търговци в интернет.

„Това отваря една врата за един постоянен йо-йо ефект, за задълбочаване на проблемите и бих казала е доста опасно.

В някои подобен тип форми се влагат диуретици; прекалената употреба може да има въздействие върху бъбречната функция, когато организмът се дехидратира; може да има вложени активни съставки, които забързват метаболизма – но на каква цена”, обяснява д-р Мария Николова, диетолог.

Голяма част от пациентите, които се редят пред кабинета на диетолога д-р Мария Николова, вече са пробвали всякакви магически продукти, които пазарът предлага. В някои от случаите – не просто килограмите се връщат отново, но и се стига и до усложнения.

Фалшиви сайтове продават лекарства

Най-големият риск, според експертите, е, че никой не може да гарантира какво всъщност съдържат чайовете, кафетата и лепенките за отслабване. Затова, ако залагаме на такъв тип продукти, трябва да се доверяваме само на проверени търговци.

„Много често те се предлагат по интернет, понякога са с подвеждаща информация и много често може да има страничен ефект по отношение на бъбреците, черния дроб, сърдечно-съдова система и т.н”, д-р Димитър Христов, специалист по хранене и диететика.

istock
istock

Присъстват ли съставките от опаковките реално в продуктите за отслабване се следи в специални лаборатории. Когато тестовете показват разминаване, контролните органи забраняват продажбите на продукта, защото на практика потребителите се заблуждават в ефектите на лепенките.

В конкретния случай – кафявото водорасло, съдържащо йод, изобщо не се съдържа в лепенките – установено безспорно от лабораторни изпитвания. Те създават в потребителите една заблуда и понякога хората, експериментирайки с подобни продукти, могат да предизвикат рискове за здравето и дори за живота си”, обяснява Димитър Маргаритов, председател на КЗП.

Перфектни резултати в кратки срокове обещават и много от продукти, които се продават в търговската мрежа. От китайски магазин купуваме екзотичен чай за отслабване, който според описанието съдържа 8 скъпоценности.

Заблудите не спират до тук. В мрежата често магическите продукти се рекламират от уж световноизвестни фитнес инструктори, културисти и дори учени, които ни убеждават в чудодейните свойства на лепенките или чайовете.

Експертите обаче съветват да не се доверяваме, когато отсреща ни предлагат бързи резултати.

Ако все пак заложите на продукти като чайове и лепенки, доверете се само на проврени търговци. За да не попаднете отново в капаните по пътя на перфектното тяло за лятото.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg