На пазара у нас се предлагат опасни детски играчки, от които удря ток и причиняват изгаряния.
 
Те се продават свободно в търговската мрежа и са се превърнали в истинска мода сред най-малките, показа проверка на Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна” по NOVA.
 
"Черпенето" с дъвка или с диня и банан може да се превърне от майтап в лош инцидент.

Стоките, наподобяващи любими за децата герои или храни, са сред най-новите опасни играчки на пазара, показват последните проверки на контролните органи.

Фалшиви сайтове продават лекарства

Част от тях крият риск от токов удар, нараняване, изгаряне и дори задушаване.

istock
istock

През последната година сигналите за рискови играчки са сред най-масовите и в системата за опасни стоки на Европейската комисия.

Преди ден Силвия Денева попада на опасна играчка, с която си играе 8-годишния й син и съучениците му.
 
На пръв поглед кутия с дъвки, а всъщност пластмасова имитация, при която бие ток при допир. Силвена използва ефекта върху себе си.
 
Електрошок дъвките са истински хит сред учениците от началните класове.
 
Клипове с модерната игра, в която деца се майтапят като се "черпят" с дъвка, биеща ток, се намират и в сайтовете за видеосподеляне.

Откриха опасен немски колбас в нашите магазини

В интернет децата дори се учат как сами да правят опасните дъвки.
 

istock
istock

Играчката може спокойно да се купи от деца. "Те са достъпни, слагат се най-отпред на касата около касата да привличат вниманието", обяснява майката.

Играчките се продават в някои книжарници и магазините за евтини стоки. Оферти с електро шок дъвки има и в интернет за цена около 4 лева.
 

След като и компетентните органи категорично установяват, че дъвките могат да са вредни за здравето, продажбата им ще бъде забранена, а всички открити количества – изтеглени от пазара.

 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg