Салам, заразен с листерия, произведен в Германия е открит в български магазини.

Засегната партида е вид месен продукт, колбас, с четири вида, слайсиран и опакован в единични потребителски опаковки.

Става дума за 4 вида колбаси на една търговска марка и са стигнали някакви количества до крайния потребител, тъй като са били в продажба. Колбасите са нарязани и опаковани,“ съобщи д-р Кремена Стоева, началник отдел в Дирекция контрол на храните в БАБХ.

Изследване показа: Баничките пълни с палма и без сирене

По думите й към момента са унищожени 366 килограма от колбаса. Сигналът е получен по системата за оповестяване на опасни случаи на единния европейски пазар и от търговеца, който всъщност разпространява салама на територията на република България.

istock
istock

Търговецът е уведомил БАБХ малко преди да получат съобщението от системата. Предприети са незабавни мерки с помощта на бизнес-оператора.

Спрени са от реализация всички налични количества, информирани са клиентите, изтеглени и събрани са разпространените количества в другите обекти. Общо 366 килограма са насочени за унищожаване и вече са унищожени.

Заразено с листерия месо доведе до смъртта на трима германци. Оказва се обаче, че хранителният скандал обхваща цяла Европа, тъй като немският производител Wilke продава под 13 различни марки в 21 страни от ЕС, както и в няколко други страни по света.

Махат качествените храни от училищата

Листерията е патоген, който се среща в околната среда и се получава вторично замърсяване. Опасна е както всички други патогени, които предизвикват нарушения в човешкото здраве.

istock
istock

Това зависи от индивидуалната устойчивост на всеки организъм и от приетото количество,“ допълни експертът от БАБХ.

Междувременно агенцията по храните откри листерия и в 250 кг пушена скумрия от Румъния.

„Рибата я установихме при вземане на проби. Ние водим постоянен мониторинг на храните, пуснати на пазара.

И при една от нашите пробовземания се установи листерия. Всички количества са иззети и унищожени,“ успокои д-р Стоева.
 
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg