Българският държавен стандарт (БДС) няма да бъде задължителен за продуктите за здравословно хранене на децата между 3 и 7 години.

Това предвиждат промени в Наредба 6 за здравословното хранене на децата.

 „Преди 20 дни изведнъж разбрахме, че наредбата предстои да бъде внесена в Министерски съвет, само че всички храни, които са свързани с хляб, брашно, мляко, сирене, масло, кашкавал, определени месни продукти, консерви, включително растителни мазнини не са изрично изписани да бъдат по БДС“, каза Марияна Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебопроизводителите и сладкарите.

Кои храни поскъпнаха през седмицата

По думите й в сферата на храните има над 200 стандарта, които в повечето случаи касаят организация на производство, различни технологични и хигиенни процеси, но в никакъв случай не касаят състава на храните.

istock
istock

Утвърдените браншови и БДС стандарти са важни за всички, защото те гарантират качеството на състава на суровините, а тези суровини обикновено са произведени в България, обясни още тя.

Стандартите по БДС се работят единствено от икономиката на светло, допълни Марияна Кукушева.

По думите й фирма, която работи на тъмно и има 3 назначени души по трудов договор, които нямат производство, не може да приеме и да отговаря за такъв стандарт.

Ръст на цените на хранителните стоки на едро

„Когато говорим за здравето на най-младото общество, което трябва да формира своите навици, не може да се съобразяваме и да е водещ фактор 2 или 5 стотинки в дневната норма на изхранването.

Това е недопустимо. Учудвам се на арогантността на Министерството на здравеопазването“, каза от своя страна Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите в България.

„В България няма синхронизация между отделните ведомства и това води до намиране на врата в полето, която в последствие няма да се изпълнява. Всичко е свързано с това – да припечелят от някои търговски фирми още пари.

Комерсиалността явно в последно време е водеща пред морала и здравословното хранене на децата“, добави Зоров.