Удължиха срока за кандидатсване по европейската схема „Училищен плод” до 5 август с решение на Министерски съвет, съобщиха от Държавен фонд „Земеделие”.

Заявления ще се приемат във всички Областни дирекции на фонда.

До 31 август пък е удължен и срокът за одобрение на кандидатите по тази схема. Потенциалните кандидати са разделени в три групи. В първата влизат учебните заведения. Във втората - еднолични търговци и юридически лица, а третата група обхваща общините.

Прилагането на схемата се финансира от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и от държавния бюджет. Общият бюджет по нея за предстоящата учебна година е близо 7.294 милиона лева. 

Храната ще се дава в периода от 15 септември - 31 май в 30 учебни седмици – по два пъти седмично.Плодовете и зеленчуците трябва да се разпределят според тяхната сезонност.

От плодовете на децата трябва да бъдат раздавани - ябълки, круши, праскови, сливи, череши, грозде, банани, мандарини, портокали, грейпфрути, киви. А от зеленчуците - домати, краставици, пипер и моркови.

Пълна информация, както и цялата документация за кандидатстване по схема „Училищен плод” може да откриете тук - http://www.dfz.bg/bg/selskostopanski-pazarni-mehanizmi/plodove-i-zelenchuci/uchilishten-plod/.

От 1 до 30 септември пък ще се приемат документи по схема „Училищно мляко” за новата учебна говина. Заявители по схемата могат да бъдат учебни заведения, доставчици или организации, представляващи едно или няколко учебни заведения.

Целева група на помощта са ученици, които посещават редовно едно от следните видове държавни, общински и частни учебни заведения - предучилищни заведения, начални и средни училища.

Помощ се отпуска за доставката на продукти на Общността, закупени в страната - членка, произведени в млекопреработвателни предприятия, преработващи само отговарящо на Регламент (ЕО) № 853/2004 сурово краве мляко, като произведените млечни продукти могат да се реализират в страните - членки, трети страни и националния пазар.