Парламентът прие на второ четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, които осигуряват по-високи заплати за военнослужещите от следващата година. Законопроектът е общ - на всички политически сили, и текстовете бяха подкрепени единодушно със 164 гласа.
 
Депутатите записаха, че военнослужещите ще имат право на основно месечно възнаграждение, състоящо се от възнаграждение в съответствие със заеманата длъжност и такова за присвоеното им военно звание.

30% ръст на заплатите на работещите в детското и училищно здравеопазване в София

Базата за определяне размера на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност  ще се определя ежегодно въз основа на средната работна заплата за страната за второто тримесечие на предходната година, съобразно данни от Националния статистически институт (НСИ). Основното месечно възнаграждение се увеличава с коефициент спрямо базата - за офицери не по-малко от 1,2, а за офицерски кандидати, сержанти и войници - не по-малко от 1,0.
 

istock
istock

Базата за определяне размера на основната месечна заплата за най-ниската длъжност на цивилните служители е средната работна заплата за страната за второто тримесечие на предходната година съобразно данни на НСИ, като основната месечна заплата се увеличава с коефициент спрямо образованието - за висше образование не по-малко от 0,8, до средно образование включително не по-малко от 0,6.
 
Парламентът прие месечното възнаграждение на военнослужещите увеличен от коефициента да не може да бъде по-малко от предходната година.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase