Единодушно, със 195 гласа, парламентът прие на първо четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили. Законопроектът е общ, на всички политически сили.

С него от 1 януари 2025 г. възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30% при запазване на изградената диференциация между военните звание и длъжности. Създаването на този механизъм ще даде предвидимост и сигурност на военнослужещите и нужната мотивация да се избере военната кариера, посочват депутатите.

Вдигат заплатите на военнослужещи и цивилни служители

С промените са изравняват възнагражденията на военнослужещите с тези на служителите по Закона за МВР. С тях се въвежда нова система за определяне на основното месечно възнаграждение, което ще се увеличава със специфичен коефициент в зависимост от заеманата длъжност, е записано в доклада на Комисията по отбрана.

Ще се постигне и намаляване на съществуващите дефицити от отбранителни способности, особено в направление привличане и задържане на човешки ресурс в системата; повишаване привлекателността на военната професия; подобряване на заплащане на хората в отбраната с цел конкурентност на пазара на труда; механизъм за индексация, която да е социално поносима и да отразява реалното ниво на заплащане в страната; предвидимост на разходите за отбрана в Закона за държавния бюджет за следващата календарна година.

istock
istock

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов заяви от трибуната на Народното събрание, че законовото обвързване на нивата на най-ниското възнаграждение на военнослужещите към средната работна заплата ще доведе до конкурентоспособност на пазара на труда и осигуряване на въоръжените сили с високо мотивиран личен състав.

Вдигат заплатите на военнослужещи и цивилни служители

Министърът изтъкна като аргумент и, че увеличаването на нивата на заплатите на другите служители в сектор „Сигурност“ и в частност в МВР,  може да доведе до незабавно преливане на подготвените кадри от армията към системите с по-високо заплащане.

Отбранителните способности на въоръжените сили, позволяващи изпълнението на задачите на военнослужещите са в пряка зависимост от наличния човешки ресурс, изтъкна Запрянов. В момента, по думите му, във въоръжените сили има некомплект за около 6000 длъжности за военнослужещи. 

Затова предотвратяването на увеличаването на некомплекта от личен състав и задържането на служба е основен приоритет предвид обема на разходваните материални, финансови и времеви ресурси за подготовката на личния състав до достигане на необходимото ниво за пълното му функционално използване, заяви министърът.

Според действащите разпоредби в закона военнослужещите имат право на основно месечно възнаграждение, съответстващо на заеманата  длъжност и военно звание. Базата за определяне размера на основното възнаграждение за най-ниската длъжност се определя ежегодно със Закона за държавния бюджет, посочи още Атанас Запрянов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase