Стотици хиляди българи живеят и работят в Германия. По данни на европейската статистическа служба Евростат броят на нашите сънародници в страната е около 400 000. Ако ваши познати или самите вие сте част от тях, може би ще ви е интересно да научите за една възможност, с която дори много германци не са запознати.

Работещите в Германия имат право на образователен отпуск (Bildungsurlaub). Той представлява ваканция, която да използвате, за да придобиете нови знания или да подобрите компетенцията си в дадена област. По време на образователния отпуск работодателят продължава да плаща обичайната заплата на своя служител.

Правото на отсъствие от работа с цел по-нататъшно обучение обхваща 5 дни годишно за служители на пълен работен ден. По-голямата част от служителите в 14 от 16-те федерални провинции имат право на образователен отпуск. Изключение правят само Бавария и Саксония.

Какво трябва да знаем, ако незаконно прекратят отпуската ни

Има специфични изисквания и изключения, които всяка федерална провинция определя сама. Затова провинцията, в която работите, е от решаващо значение за параметрите на вашия образователен отпуск.

Важно е да знаете, че имате право само на образователни предложения, които се признават за образователен отпуск във вашата федерална провинция. Също така служителите следва сами да заплащат разходите за своите семинари.

9 117 образователни ваканции от 436 организатори

Търсите ли езиков курс далеч от дома или предпочитате да учите онлайн – и двата варианта са възможни. Допълнителното академично обучение, водещо до степен, също е реална опция. Учебният отпуск може да бъде изключително разнообразен!

Ето някои от основните области, в които можете да се образовате:

- Общество и политика;
- Екология; Околна среда; Устойчивост;
- Електронна обработка на данни;
- Маркетинг; Социални медии;
- Електрическа и контролна технология;
- Технологии; Занаяти; Бизнес;
- Търговски; Финанси; Правни;
- Управление; Екип; Лидерство;
- Здраве; Управление на стреса;
- Меки умения; Психология; Педагогика;
- Реторика и комуникация;
- Изкуство; Култура; Творчество в работата;
- Езици;
- Учебни пътувания.

1. Кой има право на образователен отпуск?

Служителите имат право на образователен отпуск, а работодателят има задължението да плаща заплатата за срока на освобождаването. Следователно трябва да имате трудово правоотношение, за да вземете официално отпуск за обучение.

Ако нямате работодател, няма към кого да отправите искане за отпуск. Самонаетите, учащите и пенсионерите нямат право на образователен отпуск. Въпреки това тези лица почти винаги са добре дошли като участници в различни семинари.

istock
istock

На стажантите също им е разрешено да вземат образователен отпуск – въпреки че понякога тази опция е ограничена до политическо образование.

Не пренебрегвайте ползването на отпуската поради болничен

В някои федерални провинции местните и държавните служители също имат право на образователен отпуск. Отделни провинции пък изрично са изключили държавните служители. В този контекст федералното и местното правителство се позовават на собствените си разпоредби за обучение на своите държавни служители. Ако сте държавен служител в такава провинция и сте намерили интересна оферта, най-добре се свържете с организатора. Ако е необходимо, лицето може да подаде молба за признание съгласно Закона за държавната служба.

2. Защо съществува образователен отпуск?

Образователният отпуск в Германия съществува от повече от 30 години.

„Наученото е научено“, гласи стара поговорка, но днес тя вече не е актуална. Знанието остарява и често губи своята валидност, непрекъснато се откриват и добавят нови неща. Всеки, който разчита на наученото в миналото, бързо се сблъсква със своите ограничения в света на работата. Едва ли има област, в която непрекъснато да не се изискват нови технически, организационни или комуникационни умения. Умения, които професионалистите трябва да придобият или опреснят, за да се справят с работата.

Затова държавата насърчава инициативите на служителите за учене през целия живот чрез образователен отпуск. Учете в продължение на седмица, натрупайте нови знания по избрана от вас тема – в отпуск от работа (оттук и името образователен отпуск – няма нищо общо с отпуска за почивка) и докато продължавате да си получавате заплатата.

Разходите се поделят между служителя (такси за семинар) и работодателя (продължаващо изплащане на заплатата). Защото и двете страни се възползват от увеличаването на ноу-хау: работодателите – от новопридобитите знания, които са на разположение на компанията, а служителите – от сигурността, че ще останат в крак с професионалното си ниво, дори когато остареят.

За разлика от много други инструменти за финансиране, служителите могат сами да определят фокуса на по-нататъшното си обучение, когато става въпрос за отпуск за обучение.

Как да не ни измамят при работа в чужбина

3. Как да намерим признат учебен отпуск?

Изборът е огромен – хиляди събития са признати за образователни ваканции – но за съжаление не всички от тях навсякъде. Това се дължи на законите, които варират в отделните федерални провинции. На какво трябва да обърнете внимание при проучването:

istock
istock

Образователният отпуск трябва да бъде признат във федералната провинция, в която работите (в Баден-Вюртемберг и Северен Рейн-Вестфалия организаторът трябва да бъде признат). Търсенето на събития на www.Bildungsurlaub.de ви позволява да зададете вашата провинция като филтър. След това търсачката скрива непризнатите събития. В зависимост от провинцията, определени видове събития, цели или теми за съжаление не са възможни като отпуск за обучение.

Тъй като събитието трябва ви е удобно, можете не само да изберете тема, но и да стесните търсенето къде и кога трябва да се проведе събитието.

4. Как да регистрирате образователния си отпуск при своя работодател?

Образователният отпуск е законно право – и както винаги при правни въпроси, правилният подход е важен. Ако вземете предвид няколко точки, всичко може да стане много бързо. Ето на какво трябва да обърнете внимание:

Въпрос на местоположение

Мястото ви на работа (а не мястото ви на пребиваване) във федерална провинция със закон за образователен отпуск ли е, т.е. не в Бавария или Саксония? Ако е така – чудесно.

По принцип всички служители в тези федерални провинции имат право, независимо дали са на пълно или непълно работно време, дали работят в офис или вкъщи. Понякога обаче се прилагат специални правила за държавни служители, съдии и стажанти.

В някои федерални провинции има защитни правила – в малки компании правото на образователен отпуск понякога е ограничено. Правилата варират в различните провинции.

Изборът е ваш

Изберете семинар, който отговаря на вашите интереси и е признат във вашата федерална провинция. Зависи само от признанието във вашата провинция – семинарът може да се проведе извън вашата провинция. Ако сте намерили нещо, което е признато в друга провинция, а не във вашата, все пак можете да попитате вашия работодател дали го одобрява. В този случай всичко е въпрос на добра воля от негова страна.

Преди да направите обвързваща резервация за семинар, изяснете с организатора дали събитието действително има валидно признание съгласно закона за образователния отпуск във вашата провинция. Ако не получите категоричен отговор, по-добре го забравете.

Съветваме ви да разгледате условията за анулиране. Можете ли да се отпишете безплатно, ако вашият работодател отхвърли молбата ви за образователен отпуск по основателни причини? Обикновено това е не е проблем. Ако всичко е точно, можете да се регистрирате.

istock
istock

График за учебен отпуск: дати и крайни срокове

Когато избирате дата за вашия семинар, вземете под внимание, че работодателят трябва да планира отсъствието ви, подобно на ваканционния отпуск. Ранното кандидатстване и, ако е необходимо, избирането на време извън пиковите работни часове улесняват и двете страни.

Законите определят крайни срокове за кандидатстване, които трябва да спазвате, обикновено не по-късно от 4–6 седмици преди началото на семинара. По принцип имате право на отговор в рамките на 3–4 седмици.

Документите за работодателя

Сега е ред на организатора. Като правило, след като се регистрирате, организаторите ще ви изпратят всички необходими документи, без да се налага да питате допълнително. Това са: потвърждение за регистрация, уведомление за признание и график на съдържанието. Подайте тези документи при вашия работодател, където регистрирате молбата си за отпуск.

Някои федерални провинции са подготвили специални формуляри за кандидатстване. Прикачете и кратко мотивационно писмо, което може да е неофициално.

Подаването и датата на подаване трябва да бъдат потвърдени писмено, например с печат за получаване, дубликат за вашите документи. Сега на ход е вашият работодател. Той ще прегледа вашето известие и ще ви информира за решението си, като за целта разполага с ограничено време. Крайните срокове варират в различните провинции (обикновено около 3–4 седмици). Ако вашият работодател няма възражения, вече можете да излезете в учебен отпуск.

Ако работодателят каже „не“

Ако вашият образователен отпуск бъде отхвърлен, не забравяйте да поискате решението в писмен вид. След това проверете, в идеалния случай с професионална подкрепа, например от работническия съвет или адвокат, дали отказът е в съответствие със закона.

Държавните закони обикновено определят точно кои причини за отказ са допустими. Други причини не водят до правно валиден отказ.

Оправданите причини за отказ включват: неспазване на крайните срокове или наложителни оперативни причини, като например незаменимост от работното място в поисканото време. Някои федерални провинции също имат защитни клаузи за малкия бизнес. Ако отказът се отнася само за конкретния семинар или дата, изпратете ново заявление за различна тема или дата.

В някои федерални провинции работодателят има право да изисква поне минимална връзка между темата на събитието и вашата дейност. Работодателите тълкуват тази клауза много широко, но законодателят не е целял това, защото работодателят трябва не само да одобри допълнително обучение, от което задължително се нуждаете, но и сам да го финансира, тъй като той е бенефициент.

Образователният отпуск, от друга страна, има за цел да насърчи бъдещото развитие – следвайки желанията и интересите на работещия човек.

istock
istock

След учебния отпуск

Ще получите сертификат за участие от организатора, че сте присъствали на целия семинар. Ако той случайно забрави, напомнете му. Сертификатът е задължителен – и имате законно право на него. Предайте този сертификат на вашия работодател. Той също има право на него.

Ако се разболеете по време на семинара, незабавно съобщете на вашия работодател за здравословните си проблеми. В противен случай ще имате пропуснати дни.

5. Всяка федерална провинция регулира учебния отпуск по различен начин

Всъщност трябва да има регламент за образователния отпуск в цяла Германия – това е посочено в конвенция на Международната организация на труда (Конвенция 140 на МОТ) относно платения образователен отпуск, която Федералната република ратифицира през 1976г.

Федерален закон обаче така и не беше приет. Вместо това всички федерални провинции – с изключение на Бавария и Саксония – са приели държавни закони за образователния отпуск. Така че има образователен отпуск почти навсякъде – освен в Бавария и Саксония. Но кой закон тогава важи за вас?

Всички закони са сходни, но се различават в детайли. В някои случаи обаче има процедури за взаимно признание или съвместно признание. Конкретно това означава, че ако семинар в една провинция се признае за образователен отпуск, не е задължително това да е същото в съседна провинция.

Решаващият въпрос за вас е: Признава ли се семинар във федералната провинция, в която се намира вашето работно място? Само тогава имате право на образователен отпуск. Следователно базата данни за семинари на Bildungsurlaub.de е оптимизирана по този начин. Въведете вашата провинция, ако искате да виждате само оферти, признати там.

Обърнете внимание, че платформата разчита на информацията, предоставена от организаторите, така че трябва да проверите дали действително има валидно признание, преди да резервирате семинар.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase