Баничките, които се продават в павилиони и заведения за бързо хранене, са пълни с палмова мазнина и нямат сирене.

Това показва проучване на Активни потребители. „Взехме 15 проби „баници със сирене“ и в нито една не открихме сирене.

В 1 не открихме пълнеж, в 3 установихме извара, в 7 сиренето е заместено изцяло с палмов продукт, а в 4 частично“, обясняват от асоциацията.

След първият етап на изследването останаха 11 проби банички, в които пълнежът притежава привидни характеристики на сирене. Тези проби са подложени на допълнителен химичен анализ за идентификация на мазнините.

Крайните резултати от тестването показаха изненадващ резултат. Всичките 11 проби съдържат палмово масло в различни съотношение. Казано по друг начин във всички банички е вложен имитиращ млечен продукт вместо саламурено сирене.

Детските пюрета у нас най-скъпи в ЕС, шоколадът без какао

В 4 от продуктите дялът на палмовата мазнина варира от 26 до 80%. Останалите 7 закуски са със 100% съдържание на палмова мазнина.

istock
istock

Последните не отговарят на нито един от критериите за сирене.

Технологията, по която се произвеждат, е коренно различна, а суровините представляват смес от индустриално добити млечни протеини, палмова мазнина, вода, емулгатори и други технологични добавки – така наречените Е-номера, обясняват експертите.

Според тях наличието на извара не вреди на здравето на консуматорите, но в случая представлява търговска измама.

Производителите декларират на етикета съдържание на сирене, а на практика влагат извара, която има различни вкусови и хранителни стойности.

Това е директно нарушение на българското и европейското законодателство, по-конкретно Регламент 1169, което би трябвало да подлежи на административна санкция.

Доколкото ни е известно досега няма български производител или търговец наказан за такова провинение, посочват от асоциацията.

Редица изследвания на сирене и кашкавал от Активни потребители показа, че имитиращите млечни продукти масово присъстваха в търговската мрежа без да са обозначени като такива, което доведе до последващо затягане на правилата.

istock
istock

Това изследване обаче е различно от другите. За първи път в нашите тестове не откриваме нито един продукт със задоволително качество.

Руска салата и "снежанка" са пълни с вредна химия

Досега имитациите се движеха в диапазона 10 – 30%, но баничките удариха дъното, казват експертите.

Какво е обяснението на този печален рекорд?

Допитване до собственици и готвачи в хотели и ресторанти показва, че голяма част от суровините не се купуват от нормалната търговска мрежа.

Те се придобиват от фирми доставчици и складове на едро. Много от марките предлагани от тези търговци са неизвестни за потребителите, които нямат достъп до подобни обекти.

Много често в складовете на едро се предлагат на много ниски цени нискокачествени имитиращи продукти. Тези „храни“ се сглобяват от отпадъчни суровини, и/или с използването на спорни технологии.

Поради ниското качество и влошените вкусови свойства те нямат шанс на нормалния пазар, но заради цената се предпочитат от много ресторанти и кухни майки.

За съжаление, сред обичайните потребители на такива ментета са детските градини, училища, хотели, ресторанти, ведомствени столове на фирми и държавни служби и др. Складовете и доставчиците на едро, продаващи имитиращи храни, формират в България паралелна търговска мрежа, неизвестна за обикновения гражданин.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg