Българите купуват в магазина руска салата и "снежанка" и дори не подозират, че дават парите си за странни и дори вредни смеси, пълни с нишесте, захар, соя, със сгъстители, консерванти, оцветители и други химикали.

Това разкрива поредното проучване на Асоциация "Активни потребители". Експертите са напазарували опаковки от различни марки в четири от големите търговски вериги и установили, че фабричните салати нямат нищо общо с оригиналните рецепти.

Истинската "снежанка" е гениално проста - прави се от цедено кисело мляко и краставици, като се подправя с копър, орехи, чесън и сол на вкус.

В изследваните от "Активни потребители" 14 вида "снежанки" обаче кисело мляко се намира само в три. Затова пък има много други съставки изненади - майонеза, царевично нишесте, захар, соев и свински протеин, желатин, палмово масло, пектин.

Повечето марки съдържат също оцет, лимонена и сорбинова киселина плюс гума гуар, ксантан, карагенан. Киселините се слагат, за да компенсират липсата на кисело мляко, а различните видове "гуми" и скорбялата - за да докарат обем, гъстота и тежина на стоката, обясняват авторите на проучването. С други думи, "снежанката", която купуваме в магазина, няма нищо общо с домашната, а е някакъв коктейл от химикали, чиято консумация е нежелана, коментират от "Активни потребители".

Купешките руски салати донякъде се доближават до истинските, защото поне съдържат основните съставки - майонеза, зеленчуци и някакъв колбас. Във всичките 13 изследвани марки обаче отсъства четвъртият елемент - варените яйца, които са заменени от "термостабилен жълтък" и други подобни. Нататък следват много неочаквани и нетипични за оригинала комбинации от менделеевата таблица - бензоати, полифосфати, глутамати, ериторбати, нитрити, метабисулфити и прочее.

Оказва се, че също както при "снежанките", производителите щедро добавят нишесте, захар и различни гуми (сгъстители), както и лактоза, декстроза, свински, соеви и млечни протеини. Не са забравени и оцветителите - основно кармин и каротен.

От 13 марки само в една не се открива боичка. А в две от руските салати е добавен и силиций.

"Бяхме много учудени от наличието му, защото по същество това е фин пясък или пепел. Няма разумно обяснение, освен може би евтина компенсация за тегло и обем", посочват авторите на проучването.

"Активни потребители" алармират, че добавянето на нетрадиционни въглехидрати превръща "снежанките" и руските салати от зеленчукови или млечни продукти в сладкарски изделия. Най-лошото е, че големите дози подсладители и нишесте в ментетата натоварват организма и повишават риска от развитие на редица хронични заболявания. Влаганите хидрогенирани мазнини също са вредни и причиняват сърдечно-съдови заболявания.

За разлика от предишни подобни изследвания този път неправителствената организация дори не е подлагала съдържанието на стоките на лабораторен анализ. Разборът е направен по най-лесния метод - "чети етикета" - тоест самите производители са описали каква богата химия влагат в изделията си. Възможно е при лабораторно изследване да бъдат открити и други необичайни съставки, неотбелязани на опаковките.