Заради продължаващото поскъпване на горивата, превозвачите също готвят по-високи цени на билетите.  Автобусният бранш вече анонсира ръст до 50% в цената на градските и междуселските пътувания. А заради растящите разходи предупреждават, че много населени места могат да останат без автобуси или с разредено разписание.

Нагоре тръгват и цените на пътуването с такси, самолет, както и на куриерските услуги и международните превози. Колко повече ще плащаме за транспорт?

Нови цени на билетите за автобус от днес


Всеки ръст на колонката бързо се усеща от превозвачите.

„Виждате, че горивото всеки ден се вдига – от вчера до днес 20 ст. е разликата. Билетите не са променяни може би от 10 години. Крайният клиент ще понесе тази разлика неизбежно”, казват превозвачи пред NOVA.

istock
istock

Само за първата седмица на войната най-масовите горива поскъпнаха с около 7 %. Първи на новите цени реагираха автобусните фирми. И вече изчисляват по-високите разходи.

Вдигат цените на билетите за самолет

„Самото гориво, в зависимост от типа превоз, се отразява между 40 и 60% в крайната калкулация. Иначе казано – ако цената на горивото се увеличи с 50% - стойността в калкулацията би следвало да се увеличи с 25%. 95 % главно от междуселищните превози, се извършват с автобуси, които са на дизел – градските линии в отделните населени места се извършват основно на метан. Там увеличението е още по-драстично – с повече от 100%”, обяснява Георги Атанасов, който е управител на автобусен превозвач.

Заедно с горивата, нагоре вървят и другите разходи за бранша, пресмятат превозвачите.

istock
istock

„Стойността на осигуровките, увеличението в заплатите на тези служители, увеличението в стойността на резервните части, които се влагат в ремонта. Общо взето в последно време всичко се е увеличило в пъти. В зависимост от типа транспорт – дали той е междуселищен или градски, между 60 и 70% се повиши себестойността на услугата”, обяснява Атанасов.

И готвят поскъпване на билетите по всички линии в страната. И то до дни.

Сметките показват, че билетите ще поскъпнат с между 10 и 50% - в зависимост от разстоянието и пътникопотока. Но са категорични, че ръстът ще е много по-малък от този на разходите им.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg