Нарастват рисковете, така в един момент ще стане невъзможно да се купува руски петрол, без да навлече резултата от големите санкции. Това заяви икономистът Мартин Владимиров пред БНТ.
 

Страни като България получават една идея по-ниски цени, но цената на горивата расте значително в цяла Европа. По-ниските цени на суровия петрол не означава, че това е добра новина за нас, изтъкна Владимиров.
Трябва да работим за внасяне на алтернативен природен газ от Гърция, настоя икономистът.
 
По думите му изправени сме пред тежка ситуация и е странно, че правителството не е изготвило споразумение за солидарност с Гърция за минимум количества природен газ. Ако се стигне до спирането на газа от Русия, ние ще трябва да предложим много добри условия и заявка за големи обеми, посочи Владимиров.
 
Според него в България има изкривяване на пазара на горивата, като в моменти на криза заради липсата на конкуренция вдигат цените на горивата. Когато спрат доставките на суров петрол от Русия, в следващите седмици цената, която ще видим, сегашните цени ще ни се видят като романтичен филм.

Финансист: Ще има ръст от 10-15 стотинки на литър на горивата

Той посочи, че при пазарната концентрация, когато има монопол на пазара, една руска компания може да го използва за политически натиск.
Няма съмнение, че всички, в целия свят ще бъдем засегнати от войната в Украйна. Най-вече ще бъдат засегнати тези страни, които са въвлечените в конфликта, коментира и проф. Гарабед Минасян.
 

istock
istock

Според него най-голямото ни предимство е, че сме членове на ЕС и Европа ще съумее да намери решение на войната в Украйна, което няма да бъде толкова просто. Работата е това, че няма да решаваме затрудненията сами, очаква икономистът.
 
Според него работата не е в това дали Европа ще съумее да се справи, а в нашето вътрешно управление. Това, от което страдаме е в недоброто и некачествено вътрешно управление, разкритикува проф. Гарабед Минасян и добави, че имаме най-ниския темп на развитие.
 
Това, което е необходимо за нашата икономика е интензивни инвестиции, но това, от което страдаме е от липсата на инвестиции, изтъкна проф. Минасян. Той недоумява коя е причината, която кара инвеститорите да изнасят своите инвестиции в чужбина.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg