Разходите за въздушен транспорт се очаква да се увеличат тази година, тъй като авиокомпаниите са изправени пред нарастващи режийни разходи, заяви пред BBC британският шеф на авиокомпанията Air France-KLM.

Според Фахми Маджуб, ръководената от него авиокомпания има значително по-високи разходи за горива и летищни такси, а в резултат на това повишението на цените на билетите е "доста неизбежно".

С облекчаването на правилата за пътуване и нарастването на търсенето от авиокомпанията призоваха хората във Великобритания да резервират полетите си отрано. Авиопревозвачът вече отчита по-голямо търсене за Великден и за летния сезон.

"Увеличението на разходите за живот е много конкретен въпрос за много домакинства, но и за авиоиндустрията. По тази причина мисля, че има очаквания, че билетите ще поскъпнат и смятам, че съветът, който имаме към пътниците, е просто да планират пътуванията си по-рано, за да могат да избегнат тези увеличения на цените."

Цените на петрола достигнаха най-високите си нива от 2014 г. вследствие на опасенията, че евентуална инвазия на Русия в Украйна може да повиши цените на пазара. Цената на сорта Брент достигна 95.56 долара за барел, като преди година беше на ниво от под 65 долара.

Компенсация при полет и при пренасочване за по-ранен час

Повишаващата се цена на петрола се отрази на всичко - от сметките за отопление до цените на бензина, а Махджуб казва, че цената на самолетното гориво също нараства рязко.

istock
istock

Това не е първата авиокомпания, която предупреждава за повишение на цените. Миналата година авиопревозвачът Ryanair и туроператорът TUI прогнозираха, че цените за сезона на почивките ще са по-високи, в сравнение с 2019 г.

От KLM обявиха, че ще спрат да обслужват полети до Украйна на фона опасенията, че Русия се готви да нахлуе в страната. Германската Lufthansa също обмисля временно спиране на полетите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg