Пътниците в Европа трябва да получават компенсации от авиокомпаниите, не само когато полетите закъсняват, но и когато биват пренасрочени за по-ранен час, постанови днес Европейският съд, цитиран от Ройтерс.

Според съда полетът може да се счита за отменен, ако е издърпан с повече от час по-рано. Съдиите обосновават решението си с аргумента, че така пътниците са подложени в същата степен на неудобство, както и при закъснение, и трябва набързо да променят плановете си или да изпуснат полета.

Билетите за самолет поскъпват драстично

По силата на правилата в ЕС пътниците могат да претендират за компенсации, ако полетът им бъде отменен по-малко от 14 дни преди пътуването, пристигне с над три часа закъснение или им бъда отказано да се качат на борда поради препълване на капацитета, посочва Ройтерс.

iStock
iStock

Компенсациите варират от 250 до 600 евро в зависимост от разстоянието на полета с възможност за намаляване наполовина, ако авиокомпанията даде възможност на пътника да смени полета и така да намали закъснението.

Застраховка „Отмяна на пътуване“ – заслужава ли си и какво покрива

Делото стигна до Европейския съд от съдилища в Австрия и Германия, където са били заведени дела срещу "Азуреър" (Azurair), "Корендон еърлайнс" (Corendon Airlines), "Остриън еърлайнс" (Austrian Airlines), "Юроуингс" (Eurowings) и "Лаудомоушън" (Laudamotion), която сега е собственост на "Райънеър" (Ryanair).

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg