Повишаването на цените е факт, с който всеки човек се сблъсква през последните няколко месеца. Ръстът на цените на горивата, на суровините и нарушените доставки заради пандемичните ограничения карат цените на всички продукти да растат почти всеки месец.

В същото време доходите не растат със същата скорост и това поставя много семейства пред изпитание да подредят финансите си така, че да успяват да посрещнат всичките си нужди.

Ето какво съветват специалистите по финанси от Easy Credit за организиране на личен бюджет във времена на растяща инфлация:

Да се преразгледат кредитите

Ипотечните и потребителските кредити по правило не трябва да надвишават 60% от общия бюджет. Ако отдавна не са преразглеждани условията по кредита, сега е удачен момент да се провери дали няма по-изгодни предложения за ниски лихви и по-малки вноски.

Консултирайте се с кредитен специалист, за да получите най-добра оферта за рефинансиране на кредит.

istock
istockphoto

Да се преразгледат разходите

Какви са разходите за мобилни телефони и интернет? Дали не плащате прекалено висока цена за услуги, които не ползвате достатъчно? Преразгледайте всички абонаментни услуги - от телефона до телевизията, за да прецените дали може да изберете по-икономичен план без това да нарушава драстично качеството ви на живот.

Да се преразгледат навиците за пазаруване

Разходите за храна представляват най-голямото перо в семейния бюджет. В годините изграждаме предпочитания към една или друга марка, изграждаме навици за приготвянето на храна и спираме като че ли да се замисляме за другите продукти. 

istock
istock

Вероятно с неудовлетворение ще установите, че някои от любимите ви марки са поскъпнали. Решението е да експериментирате с нови, бюджетни решения, които често са със същото, а понякога дори с по-високо качество от онези продукти, които носят известно име.

Не посягайте към спестяванията 

Ако в добрите години сте успели да заделите пари, не се изкушавайте да посегнете към тях още при първия по-голям разход. Ако се случи да имата авария или да се повреди уред, помислете дали да не вземете бърз кредит до заплата, с който да покриете разходите, вместо да посягате към спестявания, които ще са ви важни за по-важни моменти в живота. 

!Настоящата статия не съдържа професионални съвети и не взима предвид специфични за Вас обстоятелства. При необходимост от професионален съвет се обърнете към специалист.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg