Личният или „домашен“ бюджет е финансов план, който разпределя бъдещите ви лични за разходи, спестявания и погасяване на дълг. При създаването на личен бюджет се вземат предвид миналите приходи, разходи и личният дълг. Например работното място е източник на доход, докато сметките и наемът са разходи.

Бюджетирането е ключът към дългосрочното финансово планиране.То представлява дълъг път в анализирането на вашите приходи и разходи, воденето на отчет за излишните харчове и проследяването на вашите дългосрочни финансови цели. Всичко започва с една малка, но важна стъпка – изготвянето на добър бюджетен план.

Как най-лесно мога да спестявам пари – няколко прости трика

Една от основните причини, поради които не успяваме да се осигурим финансово, е, че не сме наясно с действията, които трябва да предприемем. Правим това, което смятаме за правилно, но то невинаги е достатъчно. Следователно е важно да знаете кои са ключовите компоненти, върху които трябва да се съсредоточите, докато създавате „пътна карта“ за вашето финансово благополучие.

Важно да се отбележи, че има пет основни контура към цялостната финансова картина на човек. Те са спестяване, инвестиране, финансова защита, данъчно планиране и пенсионно планиране. Всеки от компонентите е важен сам по себе си, затова трябва да обърнете подобаващо внимание на всеки един от тях.

istock
istock

5 аспекта на пълната финансова картина

- Спестяване

Трябва да заделяте пари настрана под формата спестявания, за да покриете всяка внезапна финансова нужда. Необходимостта от „бързи“ пари може да дойде по всяко време. Това може да бъде нещо безобидно като повреда на колата или домакински уред или сериозно като загуба на работата или здравословен проблем.

Как да организирам финансите си по време на криза

С такива спешни събития обаче можем да се справим, само ако имаме достатъчно спестявания, за да покрием нуждите без да се налага да взимаме заем. Като правило, фондът за вашите спешни нужди трябва да бъде поне три до шест месеца от вашите разходи.

- Инвестиране

Инвестирането е важно, за да печелите пари, с които да постигнете това, към което се стремите. Често инвестирането се бърка със спестяване или се считат за синоними. Докато спестяването е заделяне на пари настрани, инвестирането е поставяне на пари/закупуване на активи като акции, облигации, взаимни фондове и т.н. – за да растат вашите пари.

istock
istock

Така че тук правилото е да превърнете мечтите си във финансови цели и да им зададете разумна времева рамка. След това изберете най-подходящия за вас инвестиционен модел, съответстващ на готовността ви за риск и толерантността към евентуална загуба на част от инвестираните средства.

- Финансова защита

Финансовата защита чрез застраховка гарантира, че вие ​​и вашето семейство ще можете да преминете през тежките времена, ако настъпят такива. Може да създадем инвестиционни планове, за да превърнем нашите мечти в реалност. Но ако не ги защитим с „предпазна мрежа“, има опасност те да се превърнат в бреме. Тази предпазна мрежа е застраховката.

Как да си направите личен бюджет

Затова е важно да помислите за основните видове застраховки – срочна застраховка, здравно осигуряване и застраховка при критични заболявания, застраховка за ипотечна защита и лична застраховка срещу злополука. Едва когато бъдещето ви е подсигурено, можете спокойно да се съсредоточите върху целите си.

- Данъчно планиране

С правилното данъчно планиране, тоест адекватни разходи/инвестиции, можете да намалите облагаемия си доход, като в крайна сметка спестявате много пари всяка година. Въпреки че законът изисква да плащаме данъци, с правилния вид инвестиция/покупка можем да намалим до известна степен облагаемия си доход.

Как и къде да инвестираме спестяванията си в криза

Данъчното облекчение представлява намаление на дължимия данък. Може да ползвате облекчения за: намалена работоспособност, доброволно осигуряване и застраховане, осигурителен стаж при пенсиониране, дарения, млади семейства, деца, деца с увреждания, безкасови плащания, подобрения и/или ремонт на недвижим жилищен имот.

istock
istock

- Пенсионно планиране

Пенсионното планиране е от решаващо значение, за да сте сигурни, че имате солиден банков баланс, предназначен единствено за вашите нужди на старини. Пенсионирането е един от най-важните етапи в живота и може да бъде както блажен, така и неприятен в зависимост от това как сте го планирали.

Финансовото планиране за пенсиониране е процес в две стъпки. Първата е спестяването за пенсиониране, а втората – генерирането на доход от вашите активи по време на пенсиониране.

Да контролираш финансите си и да имаш силата да направиш житейски избор, без да се притесняваш за парите, са две неща, които осигуряват, ако не щастие, то поне незаменимо спокойствие. Познаването на всички аспекти на личния финансов бюджет ще ви помогне да планирате своите приходи и разходи, мъдро и с грижа за бъдещето.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg