Фондовите пазари са объркваща и непозната територия за много хора. Непредвидимите върхове и спадове на фондовата борса карат все повече инвеститори да обмислят креативни инвестиционни идеи извън тази сфера. Ако искате да инвестирате, но акциите, облигациите, борсово търгуваните фондове и финансовите деривати не са „вашето нещо“, има и други чудесни начини да направите добра дългосрочна инвестиция.

1. Ваш собствен бизнес

Когато инвестирате в собствен малък бизнес, генериращ пасивен доход, вие инвестирате в себе си. По възможност инвестирайте в устойчива на рецесия индустрия и вашият бизнес няма да стане жертва на приливите и отливите на икономиката, както много други. Например започването на бизнес с вендинг машини е чудесен начин да инвестирате в оборудване и да генерирате пасивен доход, без да влагате прекалено много време и усилия.

Най-често допускани грешки в личните финанси

2. Малък бизнес на приятел

Ако ваш близък приятел или член на семейството има оригинална бизнес идея и вие вярвате в неговите качества, това може да бъде добра възможност и за вас. Инвестирайте в неговото начинание и изгответе солиден договор, който да защитава интересите и на двете страни. Той трябва да включва ясни условия за това как, кога и колко от печалбата ще ви бъде изплатена. Като инвеститор ще можете да следите отблизо бизнеса и инвестицията си, но внимавайте да не загубите връзката с вашия близък.

istock
istock

3. Групово финансиране с дялово участие

Вероятно сте чували за груповото финансиране (crowdfunding), при което можете да спонсорирате стартирането на нов продукт или творческо начинание в замяна на възнаграждeние. Колективното финансиране на акции е подобно, с тази разлика, че можете да спонсорирате стартирането на бизнес в замяна на малък дял в него. Опитните и сериозни предприемачи представят бизнес планове и други документи, за да ви покажат своите планове за бизнеса, компетенции и т.н. Ако намирате дадена бизнес идея за особено завладяваща и виждате голям потенциал в нея, можете да инвестирате и да спечелите възвръщаемост в бъдеще, когато бизнесът се разрасне.

4. Кредитиране от партньорска мрежа

Партньорското кредитиране е подобно на груповото финансиране на акции, с изключение на това, че давате заем на друг човек, вместо да купувате малък дял в неговата компания. Както при всяка онлайн инвестиция, важно е да извършите надлежна проверка и да се уверите, че парите ви отиват там, където трябва. Въпреки че винаги има риск заемът ви да не бъде възвърнат, имате реален шанс да увеличите инвестицията си многократно с течение на времето.

istock
istock

5. Жилище

Когато инвестирате в недвижими имоти, можете да закупите и притежавате жилище. Купувате апартамент, къща или жилищен комплекс и събирате наем от наемателите. Обикновено вие правите първоначална вноска, а банката финансира останалото. Вие получавате приходите от наем и поскъпването на имота. Можете също така да създадете партньорство със съмишленици, за да закупите и управлявате имот/и заедно. Така ще разпределите някои от рисковете и може да намерите хора, които са по-информирани от вас, когато става въпрос за недвижими имоти и тяхното управление.

Какъв имот да избера за инвестиция

6. Земя

Земята е популярна алтернативна инвестиционна идея, защото е материален актив. Без значение какво се случва с останалата част от икономиката, земята ви няма да се промени и обезцени. Има много начини да печелите пари от различни видове земя. Дори никога да не сте притежавали земя и да не сте запознати с материята, обърнете внимание на този тип инвестиция и потърсете професионален съвет откъде да започнете. Това може да е вашият печеливш ход за сигурен пасивен доход.

istock
istock

7. Злато

Ценният метал се счита широко за сериозен хедж срещу инфлация, ликвиден актив и дългосрочен запас от стойност. Златото е голям диверсификатор поради слабата си корелация с други класове активи, особено акции. Има различни начини за получаване на достъп до злато, като закупуване и държане на физическо злато като монети или кюлчета, златни борсово търгувани фондове (ETF), златни сметки или индиректно инвестиране чрез акции или фючърси и опции за добив на злато. Въпреки това, ако сте малък инвеститор, е разумно да изберете директни методи за инвестиране в злато – монети, кюлчета или други физически форми на златото.

Защо личният бюджет е толкова важен

8. Алтернативни активи

Много хора избягват акциите, защото не са сигурни какво всъщност купуват. Ако споделяте това мнение, може да потърсите креативни инвестиционни идеи в алтернативни активи. Освен злато, това могат да бъдат сребро, диаманти или дори произведения на изкуството и колекционерски предмети. Инвестирането в желани предмети също може да бъде приятен начин за печалба, ако обичате да търсите изгодни сделки, да колекционирате и да спекулирате.

Google
istock

9. Уебсайтове

Повечето от нас пропуснаха възможността да инвестират в уеб гиганти като Google, Yahoo и Facebook, но един уебсайт не се нуждае от оценка от милиарди долари, за да бъде креативна инвестиционна идея. Ако имате око за създаване на страхотно съдържание и използване на силата на интернет – или познавате някой, който го прави – можете да закупите URL адрес, да го развиете и след това да го продадете, точно както бихте направили с бизнес. Има много начини да инвестирате в уебсайтове и да генерирате приходи, включително печалба от реклами, „обръщане на уебсайтове“ (website flipping) или дори разработване на URL адрес, който смятате, че ще стане популярен.

Kакво да правим с парите си по време на криза

10. Образование

Образованието е инвестиция, която може да ви се отплати многократно. Специфичните знания са стълба към успешна кариера, а инвестирането в повишаване на собствената квалификация (курсове, обучения, семинари и т.н.) означава създаване на стабилна база за по-нататъшно развитие. Респективно вие ще сте конкурентоспособни, ще увеличите доходите си и ще бъдете по-добре защитени при икономическа криза. Освен парични средства обаче ще трябва да вложите време и усилия. Образованието на децата също е от съществено значение за тяхното бъдеще. Влагайки средства в образованието на детето си, вие му осигурявате основа, на която то да изгради кариера и добър доход. И някой ден, ако имате нужда, вашето дете може да ви окаже финансова подкрепа.

Вече се убедихте, че фондовият пазар не е единственият начин за инвестиране. С правилните креативни инвестиционни идеи и малко проучване можете да избегнете турбулентността и несигурността на фондовите пазари, като същевременно вземате разумни финансови решения. Обмислете внимателно всички плюсове и минуси и решете коя инвестиция е най-разумна за вас.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg