Децата са нашето продължение, затова ние трябва да започнем да инвестираме в тяхното бъдеще още докато са малки. За да подсигурите добър старт в живота на своите деца, е важно да им създадете достатъчно спестявания за добро образование, а защо не и за дом, пари за сватба, начален капитал. Постигането на тази цел отнема време, така че, ако още не сте обърнали внимание на тази инвестиция, направете го още днес.

Никога не е рано да се замислим за бъдещето на децата ни. Още в самото начало трябва да си отговорите на няколко важни въпроса за това колко средства ще ви трябват, кога да започнете да спестявате, колко да отделяте и как да изберете правилните финансови инструменти за спестяванията си. От вас зависи дали ще заложите на сигурно и ще спестявате или ще поемете риск да инвестирате. Ето откъде да започнете и на какво да обърнете внимание.

Неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст

Детски спестовен влог

Разкриването на детска спестовна сметка на името на детето ви е може би едно от най-съществените неща, които ще предопределят бъдещето на вашето поколение. Когато сте млади родители, по всяка вероятност мислите основно за вашите текущи потребности като семейство и някак пренебрегвате по-далечното бъдеще, което ви предстои и ще дойде по-бързо, отколкото очаквате.

istock
istock

Детските спестовни влогове подсигуряват бъдещето на вашите наследници. Бихте могли да задавате различни условия за разходването на сумата. Този тип влог е специално предложение за деца, които не са навършили своето пълнолетие. Вие бихте могли по всяко време да съхранявате пари, които да изтеглите при необходимост, както и да депозирате различни суми във всякакви валути, даже и през вашето онлайн банкиране.

Детска застраховка

Спестовните застраховки „Живот“ са начин за по-качествено образование и един добър финансов старт на детето при пълнолетие. Тези застраховки могат да бъдат сключени от родител или друг възрастен, например баба и дядо, със съгласието на родител, като риск в повечето случаи се носи върху здравето и живота на възрастния, а детето е ползващо лице. Срокът на застраховката е съобразен с възрастта на детето, така че при изтичане то да е пълнолетно и да може да разполага със средствата за своето образование, независимо от това колко обезщетения по застраховката са изплатени през срока на договора.

Защо и за кого е подходяща инвестиционната спестовна сметка

Застрахователната сума може да бъде изплащана и под формата на стипендия за няколко години, като към сумата се добавя допълнителна гарантирана доходност. Получавайки парите като еднократна сума или на вноски за определен брой години, младежът може да инвестира средствата си в образование, да стартира свой бизнес или да покрива част от разходите си без да разчита на родителите си.

istock
istock

Покупка на имот

Притежанието на собствен имот у нас продължава да бъде традиционен и предпочитан начин за инвестиция. Много родители решават да подсигурят добър независим доход на детето си в бъдеще, купувайки му жилище, в което един ден то ще може да живее, да отдава под наем или да продаде. В идеалния случай ще имате достатъчно средства да дадете равен материален старт на всичките си деца, но в живота това се случва рядко.

Има вариант и за родителите, които нямат достатъчно средства да купят апартамент, къща или парцел – да закупят дялове от акционерно дружество, което инвестира в имоти или земеделска земя – АДСИЦ. Тези дружества са длъжни всяка година да разпределят 90% от печалбата си (ако има такава) като дивидент и така вие може да получавате ежегоден доход, който отново да инвестирате в дружеството (да закупувате всяка години по още някой и друг квадратен метър) до пълнолетието на детето ви.

Оправят ли се българите с финансите си

Образование

Китайска поговорка гласи: „Ако мислиш за година напред – засей едногодишна култура. Ако мислиш за десетилетие напред – засади дърво. Но ако мислиш за век напред – образовай хората.“ Образованието е едно от най-важните неща, които родителите могат да дадат на децата си. Тук става дума не за спестявания за евентуално бъдещо следване, а за усвояване на практически умения още в настоящето.

istock
istock

Научаването на нов език или програмиране например е изключително важна инвестиция, която можете да направите заедно с детето си още в ранна училищна възраст. Не подценявайте и дисциплини като спорт, музика, рисуване, актьорско майсторство и други сфери на изкуството. Просто се съобразете с талантите и интересите на вашето дете, запишете го на желания курс и му дайте възможност да развива уменията си.

Инвестиции на капиталовия пазар

След като лихвите по банковите депозити се стопиха, инвестициите на капиталовите пазари стават все по-търсена алтернатива. Възможностите са многобройни и е добре предварително да се посъветвате с професионалисти – финансови и инвестиционни консултанти – по отношение на бъдещите ви инвестиции във финансови инструменти (акции, облигации, дялове от фондове и други).

Къде да инвестираме заделените пари в криза

Най-лесно е да стартирате с взаимни фондове. Не е задължително да започнете с голяма сума, тъй като вашите инвестиции се обединяват с тези на други инвеститори и се управляват като един „пакет“. Сред многобройните фондове в акции, в облигации или смесени (балансирани), можете да изберете фонд, който да отговаря на вашите предпочитания – рисков, по-малко рисков, балансиран. По правило печалбата е право пропорционална на поетия риск. Така, в зависимост от вашия избор, при една по-дългосрочна инвестиция, например за 18 години, вие може да натрупате пари за цялото следване на детето си и да му ги предоставите, когато навърши пълнолетие.

istock
istock

Наследствен бизнес

Ако имате бизнес нюх, може би сега е моментът да развиете свой бизнес, който децата ви да наследят. Многобройни са примерите за предаване на професия и бизнес от поколение на поколение. Има много предимства децата да наследят занаята (или бизнеса) на родителите си – получават освен материалната база (без значение дали е фабрика, офис, зъболекарски кабинет или заведение), професионалните контакти, каналите за дистрибуция (или клиентите), но най-важното е, че се наследява и опитът.

Вашите наследници ще са много по-напред от своите конкуренти, които тепърва започват. Тази инвестиция в бъдещето на децата има само един недостатък – зависи от тяхното желание. Възможно е просто те да не искат да следват пътя на родителите си. Затова, ако децата ви са достатъчно големи, обсъдете идеята си с тях преди да осъществите идеята си за стартиране на нов бизнес.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg