Какви възможности предлага инвестиционната спестовна сметка и за кого е подходяща? Дали тя може да бъде финансово убежище на нашите спестявания в условията на инфлация?
 

“Ситуацията с отрицателните банкови лихви, особено за по-големите суми и увеличените такси, ще продължи тази година. Бих добавил, че това ще продължи може би и в следващите няколко години, тъй като макрорамката в Еврозоната и ЕС няма да се промени скоро, поне по отношение на лихвената политика на ЕЦБ. Това е новото нормално, с което хората, които имат спестявания, трябва да свикнат“, коментира пред БНР финансовият анализатор Никола Янков.

Какво да правим със заемите при растяща инфлация

“Алтернативата за повечето български граждани досега е била винаги нещо като имот, или заеми на приятели, или някакъв вид нетрадиционен за инвестиране извън банковата система.

Истината е, че по-голямата част от хората в Западна Европа и в развития свят използват един друг начин за управление на своите спестявалия. Това е спестовната инвестиционна сметка.Това всъщност е сметка, управлявана от професионални мениджъри от компании, които са лицензирани за целта.

istock
istock

Всяко семейство, инвеститор или спестител има в нормалния свят такава сметка, в която натрупва текущо спестявания. Това са дългосрочните спестявания, примерно нещо, заделено за собствен пенсионен фонд, след като човек излезе от активна роля. Или фонд за образование на децата след години.

КФН пуска насоки за безопасно инвестиране

При инвестиционните сметки парите не са забити в една конкретна сграда, апартамент или нещо подобно. Имате множество финансови инструменти, които са инвестирани в цял свят. Реално инвестирате по света. По този начин човек не слага всичките си яйца в една кошница.“

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg