Комисията за финансов надзор (КФН) обяви, че започва кампанията #инвестирай безопасно.

С нея Комисията прави стъпка напред и чрез онлайн пространството, за да даде основни насоки как потребителите да различават законните от недобросъвестните посредници.

Кампанията стартира със самостоятелен сайт, в който са комбинирани видео и текст, новини и предупреждения към потребителите.

Налице е директен достъп до списъка на лицензираните посредници, предоставя се възможност на потребителите сами да разпознаят легитимните инвестиционни схеми, но и да научат признаците, чрез които да идентифицират нередностите.

Как да се предпазим от финансова измама

За инициативата разказва пред БНР Анка Костова, директор “Връзки с обществеността и протокол на КФН“.

“С кампанията даваме основни насоки как потенциалните инвеститори да различават законните от недобросъвестните посредници.

istock
istock

Решихме да я направим дигитално, тъй като последните две години от пандемията на Covid-19 промениха света,  в който живеем и наложи много нови правила.

Решихме, че е време да претворим в една дигитална среда, мерките, които бяхме взимали. На самия сайт на “Инвестирай безопасно“ показваме нагледно какви са целите на кампанията.

Инвестиция във взаимни фондове – струва ли си

Искаме да дадем похватите на потребителите, чрез които те самите да могат да идентифицират дали дружеството, което се свързва с тях по някакъв начин е лицензирано, или не.

Мерките предлагат възможност за лицензиране на лицензираните от Комисията за финансов надзор инвестиционни посредници.“

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg