Колкото и добре човек да планира месечния си бюджет, понякога се случва да изскочат допълнителни разходи или пък да не разполага с необходимите средства точно в момента, в който му потрябват.

От друга страна разширеният пазар и непрекъсната конкуренция кара компаниите, предоставящи бързи заеми, да разработват все по-разнообразни продукти. Един от тях е така нареченият „кредит до заплата“.

Какво е кредит до заплата?

Кредитът до заплата е тип краткосрочен заем, който се отпуска за сравнително малка сума. Той е създаден за потребители, имащи нужда да вземат дребни суми за кратък период, когато остават още няколко дни до заплата. Този бърз заем обикновено е на стойност до 500-1000 лева за период до един-два месеца. Някои кредитни институции предлагат и възможност за удължаване на периода.

Бърз или банков кредит

Необходимост от покупка на лекарства, спешен ремонт на дома или колата, неочаквано добро предложение за дълго мечтана стока или просто неправилно разпределение на заплатата – каквато и да е причината за необходимостта от пари, хората все по-често прибягват до услугите на финансовите институции, предлагащи кредит до заплата.

istock
istock

Изборът на правилния размер на кредита зависи от вашите нужди. Не се изкушавайте да вземете ненужно голяма сума. Кредитът до заплата е краткосрочно решение при необходимост от финансиране и е подходящо, ако сте сигурни, че в близко бъдеще ще получите приходи, с които да го покриете.

Кредитните институции улесняват максимално вземането на кредит до заплата. Кандидатстването обикновено става онлайн, а клиентът само трябва да попълни личните си данни и информация за кредита, като получава парите незабавно по банков път или в брой на каса. Някои фирми за бързи кредити също така предлагат преференциални условия за лоялни (редовни) клиенти.

Предимства на кредита до заплата

- Не е необходимо да работите на трудов договор;

- Няма изисквания за минимален доход, но трябва да имате доход, с който да обслужвате кредита си;

- Рядко се изискват поръчители или обезпечение;

- Кредитът може да се отпусне дори на клиенти с лоша кредитна история;

- Лесен начин за получаване на бързи пари, който ви спестява неудобството да молите приятели и семейство за заем;

- Получаването на бърз заем за малка сума в банка е сложно, защото банките по правило отпускат по-големи потребителски кредити, за които са необходими множество документи;

- Краткият период на кредита ви предоставя спешна „финансова инжекция“ без да се налага да задлъжнявате за дълъг период от време.4

istock
istock

Недостатъци на кредита до заплата

- Кредитът си остава едно неприятно задължение, което трябва да бъде изплатено и приключено;

- Кредитните компании практикуват стратегия за привличане на нови клиенти като при първи заем до заплата не се начислява лихва. Това обаче не важи за последващите кредити или при закъснение;

Лихвите не уплашиха българите за кредити

- Кредитът обикновено се покрива само с една вноска в края на периода. Клиентът трябва да задели тази сума от приходите си и съответно няма как да разполага с нея;

- Закъснението за плащане на вноска по всеки кредит се отразява в Централния кредитен регистър. И макар мнозина с лоша история да получават бързи кредити до заплата, забавеното изплащане влошава целия профил на клиента.

На какво да обърнете внимание

Когато избирате кредит до заплата, е хубаво да обърнете внимание на неговата цена и начина на плащане. Преди да използвате услугите на небанкова институция, е добре да потърсите оферта, която най-точно отговаря на вашите изисквания.

Имайте предвид, че не всяка кредитна компания предлага кредит до заплата при едни и същи условия. Заемите до заплата могат да се различават по размера на отпусканата сума, срока на кредита, възможността за погасяване (на една или няколко вноски).

istock
istock

Може да разпитате приятелите и семейството си дали имат опит с конкретен кредитор. Доверявайки се на мнението и отзивите на близките ви хора, има голяма вероятност да намерите доказана и надежда фирма, която да ви осигури необходимите финансови средства.

Ако все пак се наложи сами да направите проучване в интернет, прегледайте внимателно условията всички фирми за бързи кредити и маркирайте вашите фаворити. Следващата стъпка е да потърсите отзиви за всяка една от тях – рецензии в Гугъл, Фейсбук, форуми и т.н. Накрая би трябвало да имате ясно предпочитание.

Лихвите по кредитите може да се увеличат двойно до края на 2023 г.

Преди обаче да поемете какъвто и да е ангажимент, следва да направите една последна проверка – дали юридическото лице е регистрирано в БНБ, Търговския регистър и други. Когато направите информиран избор, прочетете още веднъж подробното описание и условията на избрания заем.

Препоръчително е кредитът до заплата да си остане изключение в извънредни ситуации, а не да се превръща в ежемесечен навик за закърпване на бюджета. Ако доходите редовно не ви достигат, дори този мини-кредит може да ви въвлече в дългова спирала. Не бива да решавате текущите си финансови проблеми като създавате бъдещи такива.

Затова помислете от каква сума се нуждаете и изтеглете кредит до заплата на такава стойност, че да разполагате с достатъчно средства до следващата ви заплата. Преценете трезво дали можете да се справите финансово с изплащането на вашия заем. Ако не сте сигурни, че можете безпроблемно да изплатите еднократната вноска по вашия кредит до заплата, вероятно по-удачният избор е кредит на вноски, които да разпределите на удобен за вас период.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg