По данни на Обединена българска банка (ОББ) средният размер на жилищен кредит през тази година в София е 234 000 лева, което представлява средно финансиране от 69 на сто от цената на имотите, съобщават от банката.

По отношение на видовете кредитиране – 74 на сто са с цел покупка на имот, 4 на сто за текущи нужди, 22 на сто за рефинансиране.

Жителите на София предпочитат по-дългите срокове за изплащане на кредити, като 64 на сто от тях се отпускат за срок между 21-30 години. Най-често имоти с ипотечен кредит купуват клиентите между 30 и 39-годишна възраст, които са 54 на сто от всички кредитополучатели на банката. За поредна година най-многобройна е категорията на отпуснати кредити на клиентите с най-високи месечни доходи (над 3500 лв.) или общо 42 на сто от жителите на столицата, изтеглили кредит от ОББ.

Най-честите грешки при теглене на ипотечен кредит

Според данните на БНБ през първите девет месеца на тази година са отпуснати ипотечни кредити в размер на 4,9 млрд. лв., което е ръст от 27 на сто, спрямо същия период на миналата година, когато тази сума е била 3,8 млрд. лв. Данните на БНБ включват не само кредитите за покупка, но и тези за рефинансиране на кредити от други банки.

istock
istock

По данни от Агенцията по вписванията 24 000 нови имотни сделки са изповядани в София за изминалите девет месеца, което представлява 4 на сто спад спрямо аналогичния период за миналата година. Вписани са 11 863 ипотеки, като този брой формира над 34 на сто от общия брой за България. Тази статистика се потвърждава и спрямо данните на ОББ, според които 40 на сто от отпуснатите ипотечни кредити са за имоти в столицата.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg