Здравният министър Стойчо Кацаров представи плана при нова вълна от COVID-19 на брифинг.

„Такъв план е необходимо да се изготви. Според нас това трябваше да се случи по-рано, ако не март, то поне юни-юли. Ако имаше такъв план, броят на жертвите би бил много по-малък, от този, който регистрирахме. Експертите не могат да изключат последваща вълна от заразяване и боледуване, затова считаме, че страната трябва да бъде подготвена за посрещане на предизвикателствата и справяне с тази вълна. Дали това ще стане в края на лятото или по-късно, не може да се прогнозира. Повечето мнения са, че ще има такава вълна, ако процесът по ваксинация не бъде завършен до края на лятото”, обясни д-р Кацаров.

Дават още 35 млн. лв. за медиците на първа линия

Той посочи, че планът се основава на няколко принципа. Направено е описание на ситуацията в страната от епидемиологична точка, направен е анализ и оценка на рисковете, направена е и оценка на здравната система и нейните ресурси. Подробно са развити механизмите и начините за подобряване на шансовете – това, което трябва да се направи, за да се намалят пораженията във всякакъв аспект (здравен, икономически и социален).

„Изготвили сме и една обща финансова сметка колко би струвало всичко, ако се развие най-лошият сценарий. А той е вълна като през пролетта на тази година. Целият план се основава на възможностите за степента на заразяване на населението. Разделили сме тези възможности на 4 групи – зелена, жълта, червена и тъмно червена, в зависимост от броя на заразените лица в 14-дневната заболеваемост, процента на пробите и броя на заетите легла”, посочи здравният министър.

В зависимост от това в коя зона влиза дадена област или страната ще бъдат въведени определени ограничения. На базата на тези мерки са разработени планове за работа на Спешна помощ, извънболничната и болничната помощ. Изработени са планове за лекарствения прием. Този план за действие при евентуална нова вълна ще бъде изпратен до всички министерства и институции. 

Зонирането и ограничаването на дейностите бяха представени от зам.-министър д-р Александър Златанов. Зоните се определят на база 14-дневна заболеваемост. Под 100 души на 100 000 е зелена зона, между 100 и 200 души е оранжева зона, от 200 до 500 е червена зона. При над 500 заболели на 100 000 население се въвежда тъмно червена зона. Влияние на зонирането ще оказват и настанените в болница.

Oчаква ни нова вълна на COVID-19 към края на август

„Насоките, които сме целели с изработката на този документ, са няколко. Да следим много внимателно развитието на пандемията в световен мащаб, да го следим и в страната. В плана една съществена и важна част е граничният и здравен контрол. Смятаме, че трябва да бъде извършван така, че да бъде ефективен, с ясна цел намаляване на риска от влизане и разпространение на заразата. Давам пример и какво сме направили – в последната година на летище София се пишат изключително много предписания на ръка. Това затруднява контрола и движението на пътниците. Последните дни успяхме да реорганизираме на 100% неща. Вече има зелен коридор за хората със сертификат, всички е автоматизирано. Ползват се технически средства за това хората да бъдат карантинирани или насочвани за PCR- тест”, обясни той.

istock
istock

Подобни мерки са взети на всички гранични пунктове. Сред останалите мерки, заложени в плана, е създаването на предсказуемост и възможност за превантивна реакция. Създадени са четири нива на заболеваемост в страната, определени с цветове. За всяка зона са определени различни мерки.

Как проверяват за COVID сертификат на границата у нас

„Смятаме да затваряме детските градини в последния етап. Те ще могат да се посещават от деца, чиито родители са имунизирани, и при условие, че целият персонал е ваксиниран. Това ще даде възможност на хората да плануват живота си, да преценят кога да се имунизират, както и да преценят как да се възползват от това, което им предлагаме. За нас тези стъпки са изключително важни, както и информирането на обществеността. При всяка промяна на обстановката, ще трябва да информираме хората, да залагаме конкретни и ясни задачи, които искаме да изпълним, с мерки, които предлагаме. Друга цел на този план е да създаде координация между структурите”, каза още д-р Златанов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg