Ваксините, с които България провежда имунизационната си кампания срещу COVID-19, са преминали успешно и трите фази на клиничните изпитвания. Те са разработени в съответствие със същите законови изисквания за фармацевтично качество, безопасност и ефикасност като другите лекарства, информира Министерството на здравеопазването у нас.

Както всички лекарства, ефектите на ваксините се тестват първо в лаборатория, включително и върху животни, след това проучвания се провеждат сред голям брой доброволци от различни държави, на различна възраст, с или без придружаващи заболявания.

Как ще преиздаваме здравния си сертификат за ваксинация

Преди одобрение всички ваксини в ЕС се оценяват по същите високи стандарти като всяко друго лекарство. Това, което е различно за ваксините срещу COVID-19, е, че скоростта на развитие и потенциалното одобрение са много по-бързи поради спешната ситуация, свързана с общественото здраве. За целта Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) създаде специална експертна работна група и процедури за бърз преглед, за да оцени висококачествените предложения на компаниите във възможно най-кратки срокове, като същевременно гарантира солидни научни доказателства за ползата от ваксините.

Ваксините срещу COVID-19 са разработени на базата на различни технологии:

•иРНК – тези ваксини обучават нашите клетки как да произвеждат протеин (или част от протеин), който предизвиква имунен отговор. Този имунен отговор ни предпазва от заразяване, ако истинският вирус навлезе в организма ни. иРНК са ваксините на BioNTech/Pfizer и Moderna, както и тази на CureVac, която към момента се оценява от EMA.

istock
istock

•аденовирусни – след като бъде приложена, ваксината доставя в организма ни ген на SARS-CoV-2. Клетките го използват, за да произведат безопасен фрагмент от коронавируса, или т.нар. “spike” протеин. Имунната система разпознава този протеин като чужд и така се активира естествената защита на организма. Такива са ваксините на AstraZeneca и на Janssen, както и руската Sputnik V, която към момента се разглежда от EMA.

•антигенни – използва се антиген на вируса. При контакта с него имунната система се активира и произвежда специфични антитела, които да неутрализират патогена при повторна среща с него. Такава е ваксината на Novavax, която понастоящем се оценява от EMA.

От 30 до 200% са поскъпнали лекарства за Covid лечение

Ваксините са сигурни и ефективни срещу тежко протичане на заболяването и възможни сериозни последици върху здравето. Ваксинирането дава индивидуална защита, но с постигането на високо ваксинално покритие сред населението разпространението на COVID-19 ще бъде ограничено.

Целта на Министерството на здравеопазването е в страната да бъде постигнат колективен имунитет, което означава поне 70% от населението да бъде имунизирано. Най-важно е ваксина да получат възрастните хора и тези с хронични заболявания, тъй като рискът от тежко протичане на заболяването и летален край при тях е най-висок.

За да защити гражданите, министерството е осигурило достатъчни количества от всички одобрени в ЕС ваксини, като приложението им е безплатно и доброволно, без значение от здравноосигурителния статус на гражданите.

istock
istock

Трябва да бъдем внимателни, защото в общественото пространство все по-често се разпространява невярна информация за ваксините. По този начин се подрива доверието в имунизационния процес и в ползата, която ваксините носят.

От 1 юли влизат в сила Covid удостоверенията в ЕС

Науката е категорична, че ваксините срещу COVID-19 са безвредни и безопасни – те нямат общо с мрежата за пренос на данни 5G; не водят до безплодие; не променят човешкото ДНК; не заразяват с коронавирус; чрез ваксинация не се поставя чип в тялото на човека. За да направят гражданите своя информиран избор, е важно да ползват достоверни източници и да бъдат критични към всичко, което четат в социалните мрежи и в интернет пространството.

Достоверни източници на информация са: Световната здравна организация, Европейската комисия, Европейската агенция по лекарствата, Европейският център за контрол и превенция на заболяванията, Министерството на здравеопазването, Изпълнителната агенция по лекарствата, Националният център по заразни и паразитни болести и т.н.

Сред най-често задаваните от гражданите въпроси относно ваксините е този за нежеланите лекарствени реакции след имунизация. Хората не трябва да се притесняват, защото тези реакции са нормални и преминават бързо. Такива са отпадналост, болка в мускулите, главоболие и зачервяване на мястото на инжекцията.

istock
istock

Обикновено те се появяват веднага след ваксинацията и преминават за часове. Симптомите са очаквани и показват, че имунната система отговаря на ваксината и създава антитела срещу вируса. Такива реакции обаче не са задължителни – голяма част от ваксинираните не проявяват никаква симптоматика след имунизация.

От всички ваксини срещу COVID-19 ще бъдат снабдени личните лекари

В случай на проява на неочаквана странична реакция, гражданите следва да уведомят медицинското лице, поставило ваксината, или ваксинационния пункт, в който е приложена. Сигнал може да бъде подаден чрез online формуляр, който може да бъде намерен на официалната интернет страница на Изпълнителната агенция по лекарствата, както и на телефон 02 8903417.

Подробна информация за всяка от ваксините – ефикасност, условия за съхранение, нежелани реакции, клинични изпитвания, показания за приложения във възрастови групи и др., гражданите могат да намерят в кратките характеристики на ваксините, които се прилагат у нас:

Moderna: https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2021/03/30/covid-19-vaccine-moderna-epar-product-information_bg.pdf?fbclid=IwAR0l2TJ_dxMc4PLhWmF_tpkgnR8np1C86BIBFaOAWbi2PDXx_6YccCskewc

Comirnaty: https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2021/05/21/comirnaty-epar-product-information_bg_21052021.pdf?fbclid=IwAR3GzvopYjadD2fD_U6ye1SMsZs8AdwM5t63iHi5yiHeS-QhOsReQslZ4ic

Vaxzervia: https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2021/04/16/anx_151651_bg.pdf?fbclid=IwAR2RC493ChkJbTFdJ_ksg2P3hZUD_XZgq-FpyxRNuQ959nyj9IsT9Tgvk60

Janssen: https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2021/03/23/listovka-kratka-harakteristika-jansen-covid-19.pdf?fbclid=IwAR3riPQmkx1Uh2xAm1w6EHdfSthRBiibuD1L4NUQOi2xtLsQSxcQr6_MZJ

В рамките на Европейския съюз съществуват определени правила, които притежателите на разрешения за употреба на ваксините (т.е. производителите) и всички държави-членки следват. Всяко получено съобщение за сериозна нежелана лекарствена реакция се въвежда в европейската база данни EudraVigilance в рамките на 15 дни, а съобщенията, които не отговарят на критериите за сериозност, до 90 дни.  Това прави EudraVigilance източник на солидна информация за последващото проследяване безопасността на ваксините.

Ежеседмично тази информация се анализира, а производителите на ваксините ежемесечно предоставят за оценка получените в периода данни за безопасност. Отделно от това, за всички разрешени ваксини продължава проучването на дългосрочни данни за безопасност в рамките на клинични изпитвания и неинтервенционални  проучвания.

Интензивната дейност по проследяване безопасността на ваксините срещу COVID-19 потвърждава категорично, че ползите надвишават рисковете. Информацията на ваксините се актуализира при поява на нови и потвърдено-свързани данни, за което медицинските специалисти веднага биват уведомявани чрез т. нар. „Пряко съобщение до медицинските специалисти“.

Към началото на месец юни общият брой съобщения към Изпълнителната агенция по лекарствата за постваксинални реакции след ваксина срещу COVID-19 е 2368. При обявените 1 353 249 направени ваксини, честотата е 1,74 на 1000.

istock
istock

Разпределението по ваксини е както следва:

COVID-19 Vaccine Moderna - 200 

Comirnaty – 573

Vaxzevria – 1595

COVID-19 Vaccine Janssen - 0

Агенцията наблюдава тенденция към все по-слабо докладване на постваксинални реакции в сравнение с предишните месеци.

Кой и как ще коригира грешни данни в сертификата за ваксинацията

При РНК ваксините тези реакции са характерни по-скоро след втората доза: температурата рядко достига стойности над 38 градуса. По-рядко се съобщава за симптоми при стомашно-чревния тракт, за вариране в кръвното налягане и сърдечната честота, за уголемяване на лимфни възли.

Най-често съобщаваните реакции след векторни (аденовирусни) ваксина са грипоподобни симптоми: в немалко случаи температурата е над 38 градуса, съобщава се за болки в ставите и мускулите. Интензивни симптоми имат по-скоро млади пациенти (под 50 години).  Относително по-малко са също съобщенията за  локална реакция на  инжекционното място.

Продължителността на острите реакции при всички ваксинирани е в рамките на 24-48  часа.

Характерно е, че голямата част от реакциите са съобщени от немедицински лица – около 90% от съобщенията.

Няма съобщения за анафилактични реакции.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg