Цените на активните вещества на ключови медикаменти са се повишили с между 30 и 200 % заради нарушените търговски вериги, съобщи икономистът от Експертния клуб за икономика и политика Аркади Шарков пред БНР.

Дефицитът на ключовите съставки на част от антибиотиците и кортикостероидите например се почувства още миналата година, а сега усложнената ситуация в Индия прави проблема още по-сериозен.

Имунитет за цял живот след прекарана лека форма на Covid-19

„Много производители получават съставките от няколко компании, но какво се случва, ако три от петте доставчика са в Индия“, коментира Шарков.

За да отговори на проблема с нарушените вериги на доставки във фармацията, Европейският съюз си постави целта до 2025 година около половината от активните вещества да се произвеждат в държавите – членки. Според Аркади Шарков това е по-скоро пожелателна, отколкото реално изпълнима цел.  

istock
istock

Икономистът е категоричен, че мудните действия на ниво Европейски съюз са една от причините за последиците от пандемията от Ковид-19 на Стария континент.

Централизираният подход при поръчването на ваксини се оказа не добре работещ, убеден е Шарков, според когото не са отчетени спецификите на отделните страни – членки; не е съобразен видът и количествата на поръчаните ваксини и са направени ред други пропуски. Именно това е един от факторите за бавната ваксинация на населението в Европейския съюз.  

Мутацията на COVID-19 у нас се следи отблизо от СЗО

Най-нискодоходните държави по света, чиито достъп до ваксини е силно затруднен, ще се окажат „бойно поле“ в „студената война“ за влияние между Китай, Съединените щати и донякъде Германия, убеден е Аркади Шарков.

Към момента към страните в Африка се насочват основно ваксини на „Астра Зенека“ по механизма „Ковакс“, но стои въпросът искаме ли цялото население на този континент да бъде ваксинирано само с един препарат, коментира икономистът и обърна внимание на ниската цена и спекулациите около ефективността на препарата, разработен от Оксфорд/Астра Зенека.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg