Американски учени от университета в Сейнт Луис доказаха, че след прекарана лека форма на COVID-19, в организма остават имунни клетки, които могат да изработват антитела срещу коронавируса през целия живот, пише сп. "Нейчър".

Подобна дълговременна защита прави много малка вероятността от повторно заразяване. В изследването на американските медици взели участие 77 души. Един месец след заразяването си с COVID-19 те давали кръв през интервали от три месеца.

При повечето от тях били наблюдавани леки форми на заболяването. Само шестима от тях били хоспитализирани.

Мутацията на COVID-19 у нас се следи отблизо от СЗО

Образци от костен мозък били взети от 19 пациенти около 7-8 месеца след заразяването им. След четири месеца четирима от тях дали втора проба от костен мозък.

Както се очаквало, нивата на антителата в кръвта на участниците бързо спадали в първите няколко месеца след инфекцията. След това те се изравнявали.

istock
istock

Въпреки че в медиите се появиха информации, че количествата на антителата се понижават след инфекцията, това не е свързано с по-слабия имунитет на пациента.

В организма му остават клетки, способни да изработват антитела срещу SARS-CoV-2. Учените установили, че тези клетки, наричани плазматични, присъстват в кръвта на хората 11 месеца след заразяването им. Те мигрират в костния мозък, където постоянно отделят антитела в кръвта, осигурявайки защита срещу ново заразяване.
 

Изследователите предполагат, че хората, прекарали безсимптомен COVID-19, също могат да имат дълговременен имунитет. Тепърва предстои да се установи дали пациентите, преживели тежки форми на COVID-19, могат да бъдат защитени от повторно заразяване от коронавируса.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg